Multimedijalni muzej "Valter brani Sarajevo" i Drive In kino "Dolly Bell"

Radiosarajevo.ba
Multimedijalni muzej "Valter brani Sarajevo" i Drive In kino "Dolly Bell"

Nakon uspješne prve faze poslovne i financijske konsolidacije koje je nova uprava uspjela napraviti većinskim dijelom kroz vlastite poslovne aktivnosti u posljednjih šest mjeseci i nakon što se se stekli uvjeti za relativnu normalizaciju stanja u ovome javnom preduzeću, JP Filmski centar Sarajevo najavljuje realizaciju svoja dva nova projekta: pokretanje mini multimedijalnog muzeja "Valter brani Sarajevo" i Drive In Kino "Dolly Bell", saopćeno je iz JP Filmski centar Sarajevo

Historija bh. kinematografije je jedna od najbogatijih u regiji i ispunjena je klasicima koji su istinski biseri sedme umjetnosti ovoga dijela svijeta. Jedan od tih filmova je poseban brand i ima kultni status u BiH, regiji i čitavom svijetu.

To je film Hajrudina Šibe Krvavca "Valter brani Sarajevo", koji je vremenom postao čak i više od samog filma.

Taj ratni akcioni film posvećen narodnom heroju Vladimiru Valteru Periću i samom gradu Sarajevu u vrijeme Drugog svjetskog rata i antifašizma posao je simbol jednog vremena i jednog grada.

Kvalititet tog filma mu je dao bezvremensku vrijednost, a istovremeno je jedan od vodećih brandova grada Sarajeva i BiH.

Zbog svega ovoga Filmski centar Sarajevo, sljedeći tradicije u drugim svjetskim državama i gradova i slične primjera, planira da napravi multimedijalni muzej "Valter brani Sarajevo" u sklopu svoje poslovne zgrade u centru Sarajeva (Dženetića Čikma 12).

Muzej će imati kulturološku i turističku namjenu, sa ciljem da bude ekonomski održiv i da doprinose razvoju Filmskog centra Sarajevo, čuvanja kulturnog nasljeđa i da bude turistička atrakcija i u funkciji razvoja turističke ponude Sarajeva i BiH.

Muzej će biti brandirani prostor posvećen filmu "Valter brani Sarajevu", ali i drugim filmskim sadržajima kataloga FCS, unutar kojeg će se biti prikazivana digitalna verzija filma "Valter brani Sarajevo", te drugih filmskih, tv i video sadržaja posvećenih ovome filmu, kao i druga djela i dokumentacija posvećana bh. kinematografiji.

Osim toga, u muzeju će biti shop sa prodajom filmova kataloga FSC, te drugih vrsta proizvoda vezanih za film "Valter brani Sarajevo", ali i drugih djela bh. kinematografije (posteri, katalozi, postcard, majice, kape, voštane figure filmskih junaka i ostalih prizvodi u znaku filma "Valter brani Sarajevo" i drugih djela bh. kinematografije.

Ovaj pilot projekat bi trebao da bude uvod u aktivnosti koje imaju dugoročan karakter, a to je izgradnja muzeja/zabavnog parka u nekadašnjem filmskom studiju Jagomir posvećenog kinematografiji u BiH.

Drugi projekat koji Filmski centar Sarajevo planira pokrenuti u narednom periodu jeste projekat Drive In Kina "Dolly Bell" također u prostoru nekadašnjeg filmskog studija Jagomir.

Drive In kina ponovo oživljavaju u čitavom, pa i u našem susjedstvu (Slovenija i Hrvatska). Naziv ovoga auto kina posvećen je klasiku bh. kinematografije "Sjećaš li se Dolly Bell".

Ovi projekti bit će i sastavni dio velike javne akcije „Sačuvaj filmsko blago BiH“ koja je pokrenuta u cilju očuvanja, zaštite i digitalizacije filmskog i kutturnog nasljeđa BiH.

JP Filmski centar Sarajevo je pravni nasljednik nekadašnjih filmskih kuća "Bosna film", "Studio film", "Sutjeska film" i u njegovom katalogu se nalazi više od 80 dugometražnih igranih filmova, preko 700 stotina dokumentranih i kratkih filmova i hiljade metara filmskih materijala koji svjedoče o bogatstvu našeg filma, ali i historije ove zemlje u periodu od 1945-1992. godine.

Javna akcija 'Sačuvaj fimsko blago BiH' radit će su obliku promocije značaja sačuvanja i digitalizacije filmskog materijala iz kataloga JP Filmski centar Sarajevo, niza javnih dešavanja i prikazivanja filmskih naslova iz našeg kataloga u BiH, ali i širu i konkretnu aktivnost same digitalizacije značajnih filmskih naslova iz fundusa JP Filmski centar Sarajevo", dodaje se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije