Femicid u BiH: Osam žena ubijeno u osam mjeseci 2024. godine. UN zabrinut pogoršanjem stanja

1
AA
Femicid u BiH: Osam žena ubijeno u osam mjeseci 2024. godine. UN zabrinut pogoršanjem stanja
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Protest u Sarajevu

Sjećanje na tragični femicid u Gradačcu služi kao bolan podsjetnik i opomena da je nasilje nad ženama u Bosni i Hercegovini i dalje ozbiljna prijetnja, navodi se u izjavi iz Ureda Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini.

"Duboko potreseni nedavnim slučajem nasilja s elementima femicida u Šipovu, Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini upućuju iskreno saučešće porodici žrtve. Učestalost ovih strašnih zločina i pogoršanje stanja rodno zasnovanog nasilja veoma je zabrinjavajuće. U 2024. godini, osam žena nasilno je izgubilo živote u Bosni i Hercegovini, što ukazuje na rastući trend najbrutalnijeg i najekstremnijeg oblika nasilja nad ženama. Femicid i druge oblike nasilja moguće je i neophodno spriječiti pravovremenim i efikasnim intervencijama, jer svaki dan bez pravovremenog djelovanja povećava rizik od gubitka još više života", navodi se u saopćenju.

Kao odgovor na ove duboko ukorijenjene društvene probleme, Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini, kako se navodi, aktivno podržavaju napore za provođenje jačih zaštitnih mjera i sistemskih promjena koje će efikasno spriječiti i iskorijeniti femicid.

Ademir Zurapović o suđenju na Olimpijadi i linču iz Srbije: "Takve stvari me ne dotiču"

Ademir Zurapović o suđenju na Olimpijadi i linču iz Srbije: "Takve stvari me ne dotiču"

"Tokom protekle godine, fokusirali smo se na intenziviranje podrške svim akterima kako bi se osiguralo da nijedna žena ili djevojka ne živi u strahu od nasilja. To uključuje saradnju s rodnim institucionalnim mehanizmima, resornim ministarstvima, organizacijama civilnog društva i medijima u Bosni i Hercegovini.

Uloga organizacija civilnog društva je ključna u pružanju životno važne podrške i pomoći preživjelima te u neumornom zagovaranju neophodne promjene politika i zakona. Zajedničkim naporima radili smo na identifikaciji sistemskih nedostataka, jačanju pravnih okvira i poboljšanju koordinacije među akterima. Ovi napori doprinijeli su usklađivanju domaćeg zakonodavstva s međunarodnim standardima, posebno u provedbi Istanbulske konvencije. Ipak, učestalost ovih tragedija pokazuje da se mora učiniti još mnogo više – i to hitno", poručuju iz UN-a.

Osumnjičeni za ubistvo supruge u BiH podlegao povredama

Osumnjičeni za ubistvo supruge u BiH podlegao povredama

Oni dodaju kako je od suštinske je važnosti da svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini, kao i cijelo društvo, daju prioritet prevenciji i odgovoru na rodno zasnovano nasilje, uključujući nasilje u porodici.

"Ostajemo posvećeni stvaranju sigurnijeg i pravednijeg društva za sve žene i djevojke u Bosni i Hercegovini. Zajedničkim snagama možemo eliminisati nasilje, koje izaziva neprihvatljive posljedice za pojedince i društvo u cjelini", poručili su iz UN-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije