Zakoni / Federacija BiH ove godine dobija registar pedofila?

15. 01. 2020. u 06:57:00 M. Rener Smajović

Shares: 124

Javnost u Federaciji BiH godinama traži i čeka uspostavu registra pedofila, koji u RS postoji od kraja 2018. godine.

Zakon kojim bi ovaj registar bio uspostavljen još je u maju prošle godine predložila federalna zastupnica SDP-a Lana Prlić, ali je Vlada FBiH, na prijedlog Federalnog ministarstva pravde, ovo odbila.

Međutim, Prlić, kako je kazala za Radiosarajevo.ba, nema namjeru odustati i očekuje da se ovaj zakon nađe na dnevnom redu iduće redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koja je predviđena u januaru.

Ukoliko ne bude, dodala je Prlić, ona će na urgirati da pred poslanicima bude onda sjednicu kasnije.

„Insistirat ću da to bude na dnevnom redu pogotovo što smo vidjeli šta se dešavalo nedavno u susjednoj Srbiji, u slučaju otmice dvanaestogodišnje djevojčice. Spremna sam zakon iz forme prijedloga vratiti u formu nacrta kako bi se o njemu vodila rasprava“, rekla je Prlić.

Lana Prlić - undefined

Foto: AA: Lana Prlić

Ona se nada da će nacrt zakona dobiti podršku, a ta nada proističe iz neformalnih razgovora s kolegama iz parlamentarnih klupa.

Ne vidim šta bi bio motiv da se glasa protiv. Kada šaljemo djecu u školu želimo da znamo da neki nastavnik nema lošu prošlost. Prema onome što sam predložila, vrtići, škole i sve ustanove koje rade s djecom bi morale tražiti podatke o osobama koje zapošljavaju“, pojasnila je Prlić.

A da zlostavljača ima u školama, pokazuju brojni zabilježeni slučajevi.

U svakom slučaju, federalnim zastupnicima je ostavljeno dovoljno vremena da u ovoj godini omoguće da FBiH dobije registar pedofila, kakav u regiji nema još samo Crna Gora.

Prema istraživanju portala Javna rasprava, koje je prezentirano prije nepuna dva mjeseca, više od 90 odsto građana FBiH podržava uspostavu registra.

Za razliku od FBiH, u RS je registar uspostavljen i MUP RS ima jako puno zahtjeva za provjeru kandidata koji konkurišu za posao i ustanovama i udruženja koja rade s djecom. Taj registar je, prema izjavama nadležnih, i bolji od onog u, recimo, Srbiji jer se u njemu nalaze svi koji su presuđeni za seksualnu zloupotrebu i iskorištavanje djece, a ne samo oni koji su osuđeni nakon uvođenja registra.

Sjednica Vlade FBiH u Sarajevu - undefined

Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba: Sjednica Vlade FBiH u Sarajevu

Vlada FBiH je, kada je odbijala Zakon o posebnom registru osoba pravomoćno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima, navela da on može biti razmatran isključivo u formi nacrta.

Komentirajući Vladino obrazloženje koja ukazuje i na potrebu da se prvo izmijeni Krivični zakon, Prlić je kazala da se može donijeti registar pa ići na izmjene Krivičnog zakona, što je urađeno i u RS.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA