Evropski kajakaši protestuju da se spase bh. rijeke: Zaustavite ovu ludost

Radiosarajevo.ba
Evropski kajakaši protestuju da se spase bh. rijeke: Zaustavite ovu ludost
Foto: N1 / Protest evropskih kajakaša u BiH

Kajakaši iz cijele Evrope boravili su u ponedjeljak na rijeci Vrbas u Banjoj Luci, kako bi protestirali protiv porasta gradnje hidroelektrana na zapadnom Balkanu, navodeći kako će ovo prouzrokovati nepopravljivu štetu po okoliš.

Radiosarajevo.ba saznaje: Gradi se hidroelektrana na Miljacki

Kako piše Reuters, kajakaši su se pridružili aktivistima i lokalcima koji godinama protestuju protiv planova o izgradnji dvije nove hidroelektrane na Vrbasu.

Ta dva objekta su dio planirane mreže od skoro tri hiljade elektrana koliko ih se predviđa izgraditi na zapadu Balkana, regiji koja je, piše Reuters, poznata kao "plavo srce Evrope" zbog svojih rijeka. Trećina elektrana nalazi se u zaštićenim zonama, navodi se u studiji grupa RiverWatch i EuroNatur.

"Veliki je procjep između ljubitelja prirode, koji imaju šansu, ali i pravo da se bore za prirodu, i onih koje samo pokreće novac", kazao je bivši slovenski olimpijac Rok Rozman, koji je predvodio deset kilometara dugu flotilu kajakaša koji su plovili Vrbasom.

Vlasti i investitori posmatraju hidrocentrale kao jaku "zelenu alternativu" drugim oblicima energije i navode kako će to pomoći nacijama zapadnog Balkana da dostinu ciljeve za obnovljivu energiju koje im je postavila Europska unija, čije članice sve žele biti.

Ipak, aktivisti poručuju kako će brane isušiti rijeke koje lokalne zajednice koriste za piće, za farme, za ribolov i turizam, te uništiti staništa vrstama koje su jedinstvene za ovu regiju, kao što su dunavski losos i balkanski ris.

"To je 'cunami' brana. Doslovno, po jedan projekt na svaki kilometar. Ove brane na Balkanu ugrožavaju deset posto ukupne evropske populacije riba. Moramo zaustaviti ovu ludost", poručio je Ulrich Eichelmann, čelnik grupe RiverWatch.

Aktivisti se žale na loše zakone o planiranju, darežljive subvencije i korumpirane dužnosnike, koji im, pak, govore kako preuveličavaju probleme koji su povezani s masovnom gradnjom brana. 

Nedavna hidromorfološka studija, nastavlja Reuters, pokazala je kako je trećina balkanskih rijeka u netaknutom stanju, kad se porede sa ostatkom Evrope, gdje su rijeke uglavnom pune brana, riječi su čelnika EuroNatura Gabriela Schwaderera.

"Ova mreža vena sada riskira trombozu ili čak srčani udar", poručio je on na naučnom skupu prošle sedmice u Sarajevu.

Aktivisti su pozvali nacionalne vlade i EU da zajedno usmjeravaju zakone o okolišu i energiji. Također su pozvali banke da ojačaju pravila za hidro projekte i da povećaju finansiranje drugih obnovljivih izvora energije, čiji potencijal u regiji, zaključuje Reuters, ostaje neiskorišten.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije