Potpisano aktiviranje projekta "Čista rijeka Miljacka"

AA
Potpisano aktiviranje projekta "Čista rijeka Miljacka"
Povodom obilježavanja Svjetskog dana okoliša u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu je potpisana inicijativa za aktiviranje generacijskog projekta ”Čista rijeka Miljacka”.

Riječ je o prvom zajedničkom projektu ovog tipa između Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost Republike Srpske (RS).

Projekat ”Čista rijeka Miljacka” je skraćeni naziv za širi projekt ”Čiste vode cijele sarajevske kotline” čiji je strateški cilj poboljšanje i očuvanje kvalitete vode u vodotocima, zaštita resursa i ekosistema slivnih područja rijeka Miljacke, Željeznice, Zujevine, Dobrinje i neposrednog sliva rijeke Bosne do VS Reljevo.

Realizacijom ovog projekta na području 32 općine i gradova oba entiteta BiH (19 općina iz Federacije BiH, 13 općina iz Republike Srpske, gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo).

Degradaciju voda, vodotoka i onečišćenja njegovih slivnih područja koja je intenzivirana u posljednjem desetljeću, a prvenstveno zbog ispuštanja neprečišćenih otpadnih voda, kao i usljed nekontrolisnog odlaganja svih vrsta otpada, korištenje vodnih resursa, eksploatacije materijala iz riječnih korita, sječe moguće je zaustaviti jedino sveobuhvatnim pristupom rješavanja problema onečišćenja vodotoka.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana okoliša posvećena je akciji u borbi protiv zagađenja plastikom.

Edita Đapo, ministrica federalnog ministarstva okoliša i turizma podsjetila je kako će 2050. godine u okeanima biti više plastike nego riba, ukoliko se nastavi zagađivati ovim tempoom.

U izjavi za medije rekla je kako plastično zagađenje prisutno kako na zemlji tako i u vodama.

Kazala je kako se u BiH Svjetski dan okoliša obilježava na različite načine, među kojima su akcije prikupljanja plastike, ali i drugi slični događaji.

Upitana na koji način je moguće riješiti se plastičnog otpada, ministrica je kazala  kako je riječ o problemu ne samo za BiH nego i globalno.

Podsjetila je kako plastici treba 500 godina da se razgradi.

”Prosječan čovjek potroši za godinu dana hiljadu kesa, a sagorijevanjem četiri kese, potroši se kisika koliko je potrebno za jedan dan. Što znači da se za godinu dana potroši nekih osam mjeseci kisika koliko je potrebno čovjeku”, pojasnila je Đapo.

Podsjetila je kako je u Sarajevu omogućeno razvrštavanje otpada, ali da građani još uvijek to ne rade. Ukazala je na to kako su djeca i današnje generacije koje odrastaju suočene s tim.

Fuad Čibukčić, direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH izjavio je kako Fond za zaštitu okoliša drugi put domaćin centralnog obilježavanja Dana okoliša u BiH.

Podsjetio je kako je potpisivanje inicijative prva faza realizacije projekta i da je urađen master plan.

”Znate da se mi na turističkoj karti Evrope, tj. Sarajevo se pojavljuje na sve visočijem mjestu. Naša je obaveza da budemo okolišno budemo atraktivni gostima koji dolaze iz cijelog svijeta. Nažalost, u ovom trenutku Miljacka nije lijepi obraz Sarajeva”, pojasnio je Čibukčić koji je dodao kako je prva faza prečišćavanje rijeke Miljacke na ulazu u Sarajevo.

U drugoj fazi će se pokušati sanirati 32 otvora od Vijećnice do Skenderije iz kojih izlaze otpadne i fekalne vode zbog čega rijeka Miljacka predstavlja na jedan način otvoreni kanal.

Nakon druge faze, planirano je podizanje akumulacijske brane na mostu Skenderija na nivo Miljacke.

”Možda zvuči futuristički u ovom trenutku, ali je to naš cilj. Imat ćemo turističku atrakciju – vožnju električnim  čamcima od Skenderije do Vijećnice i nazad”, najavio je Čibukčić koji je podsjetio na još nekoliko ovogodšnjih projekata Fonda.

Srđan Todorović, direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS-a podsjetio je kako zagađenje nije problem samo Sarajeva, dva entiteta, Bosne i Hercegovine nego i šire.

Prema njegovim riječima projekt “Čista rijeka Miljacka je primjer dobre saradnje i koordinacije dva entiteta i značajan je kako za Federaciju BiH tako i za Republiku Srpsku.

Todorović je rekao kako je projekt jedan od nastojanja dva fonda da se na zajednički način bori protiv problema u životnoj sredini, a jedan od njih je i plastika.

Podsjetio je kako je Fond za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost Republike Srpske u proteklih nekoliko godina investirali oko osam miliona KM za rješavanje problema zagađenja.

Kazao je kako organizirane akcije čišćenja rijeka od otpada na simboličan način ukazuju na problem zagađenja koji je vrlo ozbiljan ne samo u BiH nego i svugdje u svijetu.

”Način na koji možemo rješavati ove probleme su sistemske mjere, mehanizmi finansiranja investicija u oblasti upravljanja otpadom i uključivanje privatnog sektora”, pojasnio je Todorović.

Dodao je kako inicijativa o čistoj rijeci Miljacki ne znači samo smanjenje zagađenja, te rijeke nego i rijeka u slivu što je korist za općine u njenom slivu i rješavanje niza drugih problema.

Podsjetio je i na sličnu inicijativu na rijeci Vrbas.

”Samo te dvije rijeke su praktično pokazatelj da se otpad i zagađenje ne može razdvojiti u BiH”, rekao je Todorović i dodao kako je potrebno zajedničko djelovanje na rješavanju problema.

 Bosna i Hercegovina je među više od 143 zemlje na svijetu, koje obilježavaju Svjetski dan okoliša 5. juna i to na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Štokholmu (1972.) posvećene okolišu na kojem je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije