Brisel / Evropska mreža za samostalan život uputila podršku Ani Kotur Erkić

20. 01. 2021. u 13:41:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Evropska mreža za samostalan život (ENIL) sa sjedištem u Briselu, izrazila je  duboku zabrinutost zbog žestoke javne kampanje protiv Ane Kotur Erkić, o čemu smo pisali i na portalu Radiosarajevo.ba

Pravnica, novinarska i aktivistkinja za prava osoba sa invalididtetom, Ana Kotur Erkić je žrtva govora mržnje i prijetnji jer je kritizirala izjavu gradonačelnika Banja Luke Draška Stanivukovića.

"U jednom od prvih intervjua za medije, odgovarajući na pitanje o tome
da je poželjan neženja, gospodin Stanivuković izjavljuje da je “zauzet, ali nije oduzet”. Ovom izjavom, insinuirao je da osobe s invaliditetom ne mogu imati emotivne veze ili biti seksualno poželjne bilo kome, potvrđujući dugogodišnji stereotip o navodnoj aseksualnosti osoba s invaliditetom i njihovoj (ne)sposobnosti stvaranja porodice ili samostalnog života, uz potpuno
uključivanje u zajednicu.

Možda je gospodin Stanivuković ovu izreku koristio u šali, ali kao javni službenik, mora da razumije težinu svojih riječi i odgovornost za prevenciju širenja štetnih stereotipa. Kao zemlja koja je ratifikovala UN Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, Bosna i Hercegovina ima obavezu da osigura osobama s invaliditetom pristup svim ljudskim pravima.

Ovo podrazumijeva preduzimanje efektivnih i odgovarajućih mjera radi uklanjanja diskriminacije prema osobama s invaliditetom, u svim pitanjima vezanim za brak, porodicu, roditeljstvo i veze (čl. 23.) i podizanja svijesti o građenju poštovanja prava i dostojanstva osoba s invaliditetom (čl. 8.). Države potpisnice Konvencije imaju obavezu da se bore protiv stereotipa, predrasuda i štetnih praksi prema osobama s invaliditetom i da podstiču sve vrste medija da ih prikazuju na način koji je usklađen sa svrhom Konvencije"navodi se u saopćenju mreže.

Nakon što je informisan o uvredljivosti svoje izjave od strane članice zajednice osoba s invaliditetom, Stanivuković je trebalo da uputi javno izvinjenje i iskoristi priliku da otvori dijalog o preprekama sa kojima se susreću osobe s invaliditetom u njegovom gradu i državi - smatraju u Evropskoj mreži.

"Umjesto toga, njegovo ćutanje ohrabrilo je poplavu seksističkih uvreda i uvreda na osnovu invaliditeta i pretnji na račun naše članice, mlade žene i posvećene aktivistkinje za ljudska prava.

Ovaj incident je još jednom istakao ranjivost pozicije branilaca/teljki ljudskih prava u zemlji i nespremnost institucija da sankcionišu i preventivno djeluju na govor mržnje u medijima i na društvenim mrežama.

Evropska mreža za samostalan život (ENIL) poziva novoizabranog gradonačelnika Banje Luke, gospodina Stanivukovića i rukovodstvo Republike Srpske i Bosne i Hercegovine da:

Objave javna saopštenja u kojima osuđuju ponižavajući govor prema osobama s invaliditetom i javno se izvine zbog izjave gospodina Stanivukovića; 
• Ponovo potvrde svoju opredijeljenost ka zaštiti i promociji ljudskih prava osoba s invaliditetom, kako to nalaže UN Konvencija o pravima osoba s invaliditetom;
• Istraže i procesuiraju upotrebu govora mržnje prema osobama s invaliditetom i sprovedu kampanju podizanja svijesti za javnost, institucije i druge zainteresovane strane, u bliskoj saradnji sa osobama s invaliditetom i organizacijama koje ih predstavljaju;
• Pruže adekvatnu podršku gospođi Ani Kotur-Erkić i drugim braniocima ljudskih prava, u skladu s UN Deklaracijom o braniocima ljudskih prava, uzimajući u obzir dodatna ograničenja i zloupotrebe sa kojima se suočavaju žene - braniteljke ljudskih prava, navode iz Mreže. 

"Koristimo priliku da podsjetimo javnost i gradonačelnika Banje Luke, gospodina Stanivukovića, da su javni službenici, na osnovu položaja moći i odgovornosti koje imaju na poziciji koju obavljaju, podložni višem nivou nadzora i kritike javnosti. Stoga, aktiviste i aktivistkinje i njihove kritike ne smiju smatrati prijetnjom, nego važnim partnerima u kreiranju inkluzivnih politika i pružanju boljih usluga građanima.

O Evropskoj mreži za samostalan život – ENIL

Evropska mreža za samostalan život (ENIL) je Evropska mreža osoba s invaliditetom, sa članovima/cama u čitavoj Evropi. ENIL je forum svih osoba s invaliditetom, organizacija za samostalan život i njihovih saveznika bez invaliditeta u oblasti samostalnog života. ENIL predstavlja pokret osoba s invaliditetom za ljudska prava i društvenu inkluziju zasnovanu na institucionalizaciji, demokratiji, samozastupanju, raznovrsnosti invaliditeta i samoodređenju. ENIL okuplja predstavlja članove/ce (pojedince/ke i organizacije) u više od 30 zemalja Evrope.
ENIL ima status člana u Savjetu Evrope, konsultativnu ulogu u ECOSOC–u i članove u Savjetodavnom vijeću mladih Savjeta Evrope.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA