#MeToo / Snažna poruka Jasne Kovačević o zlostavljanju žena na Balkanu

19. 01. 2021. u 15:04:00 E. M.

Shares: 0

Žrtve koje su se suočile sa rodno zasnovanim nasiljem ne susreću se sa adekvatnim sistemom zaštite na Balkanu koji bi ih uzeo pod svoje okrilje, kazala je bosanskohercegovačka naučnica i predavačica na Ekonomskom fakultetu, dr. sc. Jasna Kovačević u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, mučna ispovijest srbijanske glumice Milene Radulović o seksualnom zlostavljanju u čuvenoj školi glume Miroslava Mike Aleksića pokrenula je lavinu na Balkanu.

Nakon što je glumica optužila za silovanje uglednog profesora i reditelja, u samo nekoliko sati povezale su se umjetnice iz cijelog regiona. Ispričale su svoje teške priče i jedna drugoj poručile - #NisiSama.

! / Bursać o pokretu #MeToo na Balkanu: I dalje čujemo sramne izjave "Sama je tražila"

Mnoga svjedočanstva filmskih radnica iz regije pojavljuju se na stranicama Nisam tražila i čini se da se upravo rađa balkanska verzija pokreta #MeToo.

Inače, #MeToo pokret pokrenut je u Sjedinjenim Američkim Državama 2017. godine.

Tada su iznesene optužbe da je holivudski moćnik Harvey Weinstein desetljećima spolno zlostavljao žene. One su otvorile Pandorinu kutiju, a #MeToo je doveo do pada mnogih moćnih muškaraca širom svijeta.

Kako je za naš portal rekla doc. dr. Kovačević, ono što je specifično za Balkan je da imamo i kulturološki problem, odnosno patrijarhalne obrasce ponašanja koji njeguju toksični maskulinitet.

! / Ćurak: Kultura mačizma dominantna na Balkanu, žrtvama potrebna pomoć svih nas

"On u svojoj srži predstavlja konstelaciju socijalno regresivnih muških ponašanja koja se prije svega koriste da se ostvari dominacija, da se omalovažavaju žene i manjinske skupine, iznose homofobni stavovi kao i ponašanja koja podstiču nasilje.

Tranzicijski period u kojem se mi nalazimo, u kojem očito postoji sukob u vrijednostima, svakako je uvjetovao da se nasilje u svim oblicima, bilo fizičko, psihičko ili drugo nasilje intenzivira kao i da društvene norme koje su utemeljene na patrijarhalnim obrascima koji podrazumijevaju dominaciju, u stvari eskaliraju na način na koji se to dogodilo u proteklih nekoliko dana", rekla je doc. dr. Kovačević.

Podcrtala je da ovo nije novi problem, ali je zapravo došao u žižu javnosti jer su se mlade glumice odlučile da medijski podijele svoje priče.

"No, u uslovima kojima mi živimo, a prije svega mislim na društva koja su bila dio bivše SFRJ, dijelimo mnogo kulturoloških sličnosti i ta tranzicija je nešto što povezuje naše priče na ovim prostorima. Ono što je specifičnost ne samo naših društava, već i onih u Europi je da veliki problem predstavljaju autostereotipi koje žene imaju o sebi", kazala je ona.

Pojasnila je da je u društvu konstruiran stereotip žene kao majke nacije, žene koja bi trebala biti submisivna, koja bi trebala biti manje asertivna od muškaraca, brižna, emocionalna...

#MeToo / Haris Pašović: BiH mora biti posebno senzitivna na temu zlostavljanja žena

"Imala sam priliku pogledati i neke od komentara na sve što se dešavalo proteklih nekoliko dana. Vrlo često su žene te koje osuđuju postupak izlaženja u javnost i govora naglas o nasilju, odnosno seksualnom uznemiravanju koje su pretrpjele. Žene često prihvate taj društveni stereotip i smatraju da žena ne bi trebala istupati u javnost s tako osjetljivim temama koje narušavaju već uspostavljeni poredak muške dominacije u jednom patrijarhalnom društvu", podcrtala je ugledna bh. naučnica.

Taj začarani krug autostereotipa mora se, kako je zaključila, rješavati od najranijih dana.

"To se mora rješavati u obrazovnom sistemu, educiranjem djevojčica i dječaka o ulozi žene, koliko je ona zapravo društveno važna, ali i koliko je nasilje veliki problem. Istaknula bih i važnost medija u oblikovanju percepcije šta je rodno zasnovano nasilje. O tome treba govoriti 24 sata dnevno, a ne samo kada se desi nasilje", rekla je dr. sc. Jasna Kovačević u razgovoru za Radiosarajevo.ba.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)