Pitali smo: Ko će liječiti strance koji dođu u BiH, a zaraze se virusom

E. M.
Pitali smo: Ko će liječiti strance koji dođu u BiH, a zaraze se virusom
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Ljeto i godišnji odmori kucaju na vrata, a u jeku epidemije COVID-19 postavlja se pitanje šta će biti s turistima koji dođu u Bosnu i Hercegovinu na odmor i eventualno se zaraze.

Gdje će se taj pacijent liječiti i ko će snositi troškove, ključna su pitanja.

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranje FBiH rekli su za Radiosarajevo.ba da to zavisi od činjenice da li osobe dolaze iz države sa kojom BiH ima zaključen međudržavni ugovor o socijalnom osiguranju, ili ne.

"U  slučaju da dolaze iz država ugovornica, osiguranici moraju posjedovati obrazac o korištenju hitne zdravstvene zaštite za vrijeme privremenog boravka u BIH, a  koji im izdaju nadležni nosioci zdravstvenog osiguranja matične države. Ukoliko ne posjeduju takav obrazac ili dolaze iz država sa kojim BiH nije zaključila međudržavni ugovor o socijalnom osiguranju, obavezni su lično snositi sve troškove zdravstvene zaštite pružene u BIH,  pa samim tim  i troškove liječenja od COVID-19“, kazali su nam iz Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Kako su naveli, provođenje odredaba međudržavnih ugovora o socijalnom osiguranju tako i eventualno donesenih Odluka na nivou ministarstava zdravstva u Federaciji BiH  po ovom pitanju  u isključivoj  je nadležnosti kantonalnih zavoda zdravstvenog osiguranja.

Ministarstvo civilnih poslova BiH nadležno je za zaključivanje međudržavnih ugovora.

BiH ima zaključene ugovore sa sljedećim zemljama: Austrija, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Turska, Slovenija, Mađarska,  Belgija i Luksemburg.

Međunarodni ugovori koje je preuzela Bosna i Hercegovina su sklopljeni sa Bugarskom, Češkom, Slovačkom, Danskom, Francuskom, Italijom, Mađarskom, Njemačkom, Holandijom, Norveškom, Švedskom, Švicarskom, Velikom Britanijom i Sjevernom Irskom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije