Epidemiolog Kon odgovorio: Da li BCG vakcina štiti od koronavirusa?

Radiosarajevo.ba
Epidemiolog Kon odgovorio: Da li BCG vakcina štiti od koronavirusa?
Foto: Tanjug / Predrag Kon

Dejstvo BCG vakcine u zaštiti od koronavirusa tek treba da se naučno provjerava, kaže srbijanski epidemiolog Predrag Kon povodom navoda da je smrtnost od infekcije COVID-19 manja u zemljama u kojima se sprovodi imunizacija tom vakcinom.

Kada je riječ o vakcini koja se daje kao zaštita od tuberkuloze, Kon ističe da je još uvijek nejasno kako ona povećava ćelijski imunitet, ali je i on, dodaje "primijetio da se koronavirus najviše raširio u zemljama u kojima se decenijama ne sprovodi BCG vakcinacija".

"BCG vakcina se daje i pacijentima s karcinomom bešike, ali nikom nije jasno kako ona deluje, a deluje. Zapaženje o tome da li štiti od COVID-19 tek će morati naučno da se proverava", kazao je Kon novinarima na konferenciji o situaciji s koronavirusom, piše B92.

Proteklih dana dosta se piše o vakcini BCG koje djeluje protiv pojave tuberkuloze, i u najmanje dvije studije ona se testira u efikasnosti protiv novog koronavirusa SARS-CoV-2.

Hina je javila kako djeca vakcinirana BCG-om navodno manje boluju od drugih respiratornih bolesti, a ta vakcina primjenjuje se za liječenje nekih vrsta raka prostate i mogla bi štititi od astme i autoimunih bolesti, kao što je dijabetes tipa 1

"Već desecima godina znamo da BCG ima nespecifične korisne učinke, što znači da štiti i od drugih bolesti, a ne samo od tuberkuloze, protiv koje je proizveden", rekao je Camille Locht, voditelj istraživačkog odjela u Pasteurovom institutu u Lilleu, za France-Presse.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije