Poruke zaljubljenima iz Sarajeva: Na Eiffelovom mostu zaključana je ljubav

E. H.
Poruke zaljubljenima iz Sarajeva: Na Eiffelovom mostu zaključana je ljubav
Povodom obilježavanja Dana zaljubljenih danas je u 12 sati upriličen kulturno-zabavni program na Eiffelovom mostu.

S ovog mosta na Skenderiji povodom Valentinovog upućeni su poziv na ljubav, poštovanje i uvažavanje. S obzirom na svoj položaj, idealan je za mjesto okupljanja i susrete, pa je stoga Općina Centar pokrenula aktivnosti kako bi ovaj most učinila mjestom mladih i mladosti.

Namjera lokalne zajednice je da ovaj most postane kultno mjesto za okupljanje mladih ljudi, širenje ljubavi i prijateljstva.

S tim u vezi, Općina Centar finansirala je postavku 3D elementa u obliku srca With love Sarajevo–Općina Centar.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić zahvalio je za performans na mostu kazavši da se tako šalje odlična poruka u cijelo Sarajevo, BiH i svijet.

"Mi smo danas ustoličili jedan novi dan, dan sarajevske ljubavi i od vas očekujemo da izražavate ljubav, od svoje kuće, preko općine i grada, do svojih voljenih. Mi želimo da sarajevska ljubav bude 365 plus, dakle cijelu godinu, nikad dosta, te da sve loše ostavimo iza nas i okrenemo se onom dobrom", izjavio je Ajnadžić.

U budućem periodu, osim zaključavanja ljubavi na ogradi mosta, on će služiti i kao mjesto na kojem će se moći obavljati vjenčanja.

Cilj današnjeg okupljanja je i najava projekta Općine Centar, a to je besplatno članstvo za sve mlade ljude s područja ove općine u biblioteci tokom cijele godine.

Inače, pomenuti most je 1893. godine podigao Skender-paša po kojem i čitav kraj na lijevoj obali Miljacke nosi ime Skenderija. Urađen je po nacrtima francuskog inženjera Gustava Eiffela.

S obzirom na svoj položaj, idealan je za mjesto okupljanja i susrete, pa je stoga Općina Centar pokrenula aktivnosti kako bi ovaj most učinila mjestom mladih i mladosti.

U Parizu, Kelnu, Firenci i drugim europskim gradovima postoje mjesta gdje zaljubljeni mogu "zaključati" svoju ljubav.

U posljednje vrijeme sve više zaljubljenih parova na ogradu pomenutog mosta u Sarajevu stavljaju katance s ispisanim imenima i datumima i na taj način po uzoru na velike svjetske metropole zaključavaju svoju ljubav.

Osnovni simbol mosta je spajanje, prevazilaženje razlika, pa kad se tome još doda i simbolika katanca, poruka je jasna - ljubav nema rok trajanja.

Običaj "zaključavanja dvije duše" navodno potiče još iz drevne Kine.

Zaljubljeni, kako nalaže ritual, zaključaju katanac sa svojim inicijalima, te bace ključ u rijeku kako niko drugi ne bi mogao "otključati" njihova srca. Tako se, prema vjerovanju zaljubljenih, ostvaruje magija vječne ljubavi.

Pogledajte video: 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije