Dvije škole pod jednim krovom: Nažalost, takvih je u BiH još 56

N. P.
Dvije škole pod jednim krovom: Nažalost, takvih je u BiH još 56
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Fermin Cordoba

Fenomen ,,dvije škole pod jednim krovom'' još uvijek je najvidljiviji primjer diskriminacije mladih u oblasti obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

Kako je navedeno u današnjem izvještaju Misije OSCE-a ovaj problem zastupljen je u 56 škola širom Bosne i Hercegovine gdje se brojni učenici susreću sa diskriminacijom na etničkoj, nacionalnoj i rasnoj osnovi.

Ambasador Bruce Berton, šef misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini kazao je da trenutni sistem obrazovanja proizvodi djecu koja nisu spremna za 21.vijek.

"Ovaj fenomen je trebao biti privremena mjera, ali je danas nedopustiva jer je sistem politiziran. Kvalitetno obrazovanje ne možemo dobiti diskriminacijom i podjelama samo zato što smo smo drugi i drugačiji", naveo je Berton.

U izvještaju navode kako samo naglašavanjem i njegovanjem zajedničkog možemo poboljšati odnose i stvoriti jedinstven sistem. Cilj je jedna škola, jedan direktor, zajednički nastavnici i nastavničko vijeće.

"Naše preporuke ne osiguravaju samo poštivanje i zaštićenost etničkih identiteta, već i njihovu promociju. Biti zajedno nije isto što i biti isti", rekao je Berton.

Fermin Cordoba, direktor odjela za ljudsku dimenziju Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini naglasio je kako je prisutno nepovjerenje u zajednici najveći problem.

"Razdvajanje djece širi nepovjerenje i sumnju učenika. Zato je bitna komunikacija i među roditeljima kako bi poboljšali odnose i izgradili nivo povjerenja. Najbolji primjer napretka imamo u Jajcu gdje su mnogi učenici protestovali, mada je to dugotrajan proces", kazao je Cordoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije