Duhan ugrožava ljude, ekonomije i životnu sredinu

Anadolija
Duhan ugrožava ljude, ekonomije i životnu sredinu
Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je prvi izvještaj o štetnom utjecaju pušenja cigareta na okolinu u kojem se ističe kako cigarete zagađuju okolinu sa više od 7.000 hemikalija i hiljadama tona otrovnih i kancerogenih gasova.

Uoči Svjetskog dana bez duhanskog dima, SZO je upozorio kako duhan godišnje ubija 7,2 miliona ljudi, svjetsku ekonomiju košta 1,4 triliona dolara, ali i dovodi do zagađenja okoliša i uništavanja šuma.

U izvještaju je navedeno da proizvodnja duhana dovodi do uništavanja šuma. Svakih 300 proizvedenih cigareta znači gubitak jednog stabla.

"Duhan nas sve ugrožava. Podstiče siromaštvo, smanjuje ekonomsku produktivnost, doprinosi lošem izboru ishrane i zagađuje zrak koji dišemo", poručila je direktorica Svjetske zdravstvene organizacije Margaret Chan.

Svjetska zdravstvena organizacija naglašava kako duhan ugrožava razvoj zemalja širom svijeta, te poziva vlade da sprovedu oštre mjere kontrole duhana. One uključuju zabranu marketinga i reklamiranje duhana, promociju jednoobraznih pakovanja duhanskih proizvoda, povećanje akciza na duhan, kao i kreiranje zatvorenih javnih i radnih mjestima prostorima bez duhanskog dima.

Godišnji globalni zdravstveni troškovi povezani sa pušenjem cigareta se procjenjuju na oko 422 milijarde dolara, odnosno 56,34 dolara po osobi, a što je 5,7 posto od ukupne zdravstvene potrošnje.

SZO također tvrdi da duhan uzrokuje i ekonomske godišnje gubitke od trilion dolara zbog slabljenja produktivnosti radnika, bolesti i preuranjenog umiranja uzrokovanog pušenjem.

S ciljem ukazivanja na štetnosti pušenja, SZO je 1987. godine usvojio odluku kojom se svaki 31. maj u godini obilježava kao Svjetski dan bez duhanskog dima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije