Drama u Bjelorusiji: Navijač FK Sarajevo ekspresno osuđen na pet godina zatvora

A. S.
Drama u Bjelorusiji: Navijač FK Sarajevo ekspresno osuđen na pet godina zatvora
Foto: Ilustracija / Navijači FK Sarajevo

Navijač Fudbalskog kluba Sarajevo V. R. (ime i prezime poznati redakciji), kojeg je sredinom augusta uhapsila specijalna policija za narkotike u Bjelorusiji, u Minsku ekspresno je osuđen na pet godina zatvora, saznaje portal Radiosarajevo.ba.

Navijača tima s Koševa u Bjelorusiji je, zajedno sa četvoricom simpatizera Bordo tima, sasvim slučajno zaustavila specijalna policija, ali su nakon pregleda rent-a-car vozila kojeg su iznajmili, kod V. R. pronašli 0,16 grama kokaina (manje od gram).

„Oni su bili uhapšeni odmah. Kasnije su preostala četvorica navijača puštena na slobodu, dok je samo V. R. ostao u pritvoru. Ubrzo mu je suđeno i dobio je presudu na pet godina zatvora“, kaže izvor našeg portala koji je upoznat u cijeli slučaj.

Kako saznajemo, osuđeni navijač ranije nije imao problema s narkoticima. 

„Otac je potrošio silne novce da bi mu mogao pružiti bilo kakvu pravnu pomoć. Angažirao je advokata, ali su u Bjelorusiji, kao u Rusiji, zakoni za posjedovanje narkotika, veoma strogi. Tu nema praštanja. Uz sve to, morao je platiti i 'ležanje' rent-a-car vozila u Bjelorusiji dok je trajala istraga, jer je automobil prije polaska iznajmio njegov sin i povezao četiri prijatelja na utakmicu BATE Borisov – Sarajevo“, priča nam izvor.

Kontaktirali smo i našu Ambasadu u Rusiji, gdje su nam potvrdili da su upoznati sa slučajem navijača Sarajeva.

Slaven Soldo, savjetnik ambasador, kazao je za Radiosarajevo.ba, da je naša ambasada tražila informacije, ali da nikada nije dobila zvaničnu obavijest iz Bjelorusije.

„Mi kada dobijemo obavijest, obično se javimo Ministarstvu vanjskih poslova BiH. Imali smo dojavu da je navijač uhapšen i da je osuđen. Pokušali smo dobiti zvaničnim putem, pisali smo note s moje strane Ambasadi Bjelorusije u Moskvi, a oni dalje prosljeđivali u Minsk, ali odgovora nije bilo“, kaže Soldo koji je također kazao da su bjeloruski zakoni za posjedovanje droge veoma strogi, posebno za strance.

On je kazao da je našu Ambasadu u Rusiji kontaktirala osoba koja je tvrdila da je član porodice navijača Sarajeva i tražila pomoć.

„Mi, napismeno, ništa nismo dobili. Telefonski je vrlo osjetljivo i neozbiljno pričati o takvim stvarima. Od porodice smo tražili da nam dostave pismenim putem bilo kakve informacije, o čemu se radi, kada je osuđen, ali sem telefonskog poziva,  i traženja pomoći s njihove strane, ništa se nije dogodilo. Možda i oni ne žele dizati prašinu. U prošlosti smo imali i takvih slučajeva, da se porodica pomiri sa činjenicama i nastavi život dalje, čekajući da sve prođe bez medijske pompe“, dodao je Soldo.

Kako saznajemo, i Fudbalski klub Sarajevo je poduzeo određene poteze da pomogne navijaču koji je osuđen na pet godina zatvora. U pripremi je i dopis koji će iz kluba s Koševa poslati Ministarstvu vanjskih poslova Bjelorusije, kao i ostalim institucijama.   

„Nadamo se da će neko pomoći i da će sve ovo završiti na najbolji način. No, porodica danima proživljava pravu agoniju“, dodao je izvor.

Redakcija portala Radiosarajevo.ba uputila je i u upit Ministarstvu vanjskih poslova BiH, odakle čekamo odgovor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije