Draganu Bursaću ponovo prijete smrću: Jezive poruke uputio mu i novinar iz Srbije

11
Radiosarajevo.ba
Draganu Bursaću ponovo prijete smrću: Jezive poruke uputio mu i novinar iz Srbije
Foto: Radiosarajevo.ba / Draganu Bursaću ponovo prijete smrću

Nezavisno društvo novinara Vojvodine obavijestilo javnost da je Dragan Bursać, višestruko nagrađivani regionalni kolumnista i autor na našem portalu, ponovo dobio prijetnje smrću.

Između ostalih, prijetnje fizičkim nasiljem uputio mu je i novinar iz Srbije Mihailo Medenica. 

Prijetnje su mu upućene preko društvenih mreža, a jedna od njih, koju je uputio korisnik "NN lice" počinje sa: "Treba te ubiti..." i nastavlja s najgorim uvredama na račun kolege Bursaća i njegove porodice.

Naoružajte se strpljenjem: Nesreća na Stupu, velike gužve u saobraćaju

Naoružajte se strpljenjem: Nesreća na Stupu, velike gužve u saobraćaju

Ovaj desno bi opštio sa živim i mtvim pa ubijao, a lijevo koji bi lomio kosti je navodno novinar. I tako iz dana u...

Posted by Dragan Bursać on Sunday, November 27, 2022

A, novinar Medenica je Bursaću, između ostalog, poručio sljedeće: "...polomiću ti i ruke i noge, a srešćemo se kad – tad...". 

Podsjećamo da je Dragan Bursać neprestano na meti prijetnji nacionalšovinista i ekstremnih desničara iz cijele regije, koji mu ne praštaju njegovo hrabro pisanje o odgovornosti za ratne zločine u jugoslovenskim ratovima iz devedesetih godina 20. stoljeća.

Očigledno, ne mogu da podnesu sopstveni odraz u ogledalu na koji ih Dragan Bursać iz sedmice u sedmicu, iz godine u godinu uporno i neustrašivo podsjeća. 

"Ipak, da novinari prijete novinarima da će ih pretući, to čak ni u Srbiji nije čest slučaj. Ukoliko Mihailo Medenica pripada nekom od novinarskih udruženja u Srbiji, regionu ili u nekom internacionalnom novinarskom udruženju, zahtijevamo da odmah bude isključen iz njega i da o tome javnost bude obaviještena. Što se NDNV-a tiče, Mihailo Medenica nije naš kolega i nije novinar", navode iz Nezavisnog društvo novinara Vojvodine. 

Portal Radiosarajevo.ba priključuje se zahtjevu naših kolega iz Vojvodine.

"NDNV je, kao i uvijek, prijetnje prijavio koristeći proceduru koja je ustanovljena u okviru Radne grupe za sigurnost novinara. S obzirom na to da je poznat identitet 'novinara' koji je prijetio našem kolegi Bursaću, očekujemo od nadležnih organa da preduzmu zakonske korake koji su im na raspolaganju. Sve ostalo smatraćemo saučesništvom i ohrabrivanjem nasilja nad novinarima, koje je – treba li podsjećati – znalo iz riječi a se pretvori i u djela: od bacanja bombi i paljenja kuća do ubistava naših kolega", navode iz NDNV-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije