Bulić: Moramo djelovati zajedno i poboljšati položaj djeci s invaliditetom

Radiosarajevo.ba
Bulić: Moramo djelovati zajedno i poboljšati položaj djeci s invaliditetom
Povodom Međunarodnog dana djeteta i 28. godišnjice Konvencije o pravima djeteta, World Vision organizirao je danas promociju publikacije djece s invaliditetom u BiH "Ja ne mislim da sam drugačija".

Dragan Bulić, direktorica za eksterno pozicioniranje u World Visionu zapadnog Balkana kazala je za Radiosarajevo.ba da je ova publikacija rezultat istraživanja koje je njihova organizacija zajedno s timom partnera i stručnjaka iz ove oblasti uradila tokom prošle godine.

"Jako smo ponosni na nju i vjerujemo da donosi vrlo interesantan i vrijedan materijal koja je namijenjena i široj javnosti koja iz ove publikacije može naučiti šta znači biti dijete s invaliditetom i živjeti u BiH", kazala je Bulić.

Istaknula je da jedinstvenost ove publikacije u tome što ona nudi uvid u životne priče djece, njihovih porodica, prijatelja kao i ljudi koji ih okružuju.

"Publikacija nudi priče 20-ero djece s invaliditetom širom BiH, njihovih roditelja, nastavnika, prijatelja i komšija, ali isto tako nudi osvrte pružaoca usluga institucija vlasti. Pokazuje i potvrđuje, preporuke i i nalaze alternativnog izvještaja koje je BiH uputila UN komitetu za prava osoba s invaliditetom još 2014. godine i pokazuje, iako je posljednjih 20 godina napravljen značajan pomak, kako djeca s invaliditetom i njihove porodice u BiH još uvijek žive u takvom položaju koji nije u skladu s međunarodnim standardima, te često nije u skladu sa zakonodavstvom koje naša država na različitim nivoima vlasti propisuje", istaknula je Bulić.

Razlozi za to su brojni, kazala je, te se nada da će današnja promocija publikacije otkriti mnogo interesantnih preporuka - kako da svi zajedno djelujemo i poboljšamo položaj, pristup pravima i dostojanstvenom životu djece s invaliditetom i njihovih porodica u našoj zemlji.

Na pitanje s kakvim problemima se djeća s invaliditetom najčešće susreću, odgovorila je:

"Problemi s kojima se djeca susreću su oni koje se tiču škole, dakle pristup obrazovanju, nedostatak asistenata na nastavi, manjak pristupa predškolskom obrazovanju pogotovo u ruralnim sredinama koje su daleko kao pristup zdravstvenoj zaštiti iako imamo većinu bolnica i domova zdravlja koji jesu pristupačni kad su u pitanju rampe i sam prilaz", rekla je Dragan Bulić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije