Merjem i Nahla u redakciji Radiosarajevo.ba pisale svoje prve vijesti

J. Ć.
Merjem i Nahla u redakciji Radiosarajevo.ba pisale svoje prve vijesti
Danas svijet obilježava Međunarodni dan djeteta, odnosno 28. godišnjicu usvajanja Konvencije o pravima djeteta.

Tim povodom redakciju portala Radiosarajevo.ba su posjetile učenice Šeste osnovne škola Ilidža koje su željele saznati kako nastaju radijski program i vijesti na portalu te su s nastavnicom Enisom Gujo provele neko vrijeme sa zaposlenicima portala.

Merjem i Nahla su se upoznale s onima koji kreiraju portal i radijski program te vidjele kako izgledaju naša redakcija i studio.

dan_djeteta_RSA05.JPG - undefined

Nastavnica Enisa Gujo vodi i Kulturološku sekciju te, kako kaže, motivacija za osnivanje ove sekcije u školi je bila ta što je došlo do malog zasićenja istih sadržaja.

"Ove godine sam došla na ideju da uvedem neke promjene u načinu svoga rada s učenicima. Željela sam nešto što će biti zanimljivije, kreativnije i sadržajnije, uključujući više kulturnih događaja, posjeta kulturnim institucijama, razgovor o kulturnim dešavanjima u gradu, značajnim objektima, zanimljivostima i svemu onome što bi djeci bilo zanimljivo", istaknula je za Radiosarajevo.ba  Gujo

Aktivne članice ove sekcije su Merjem i Nahla koje su imale želju upoznati se s radom portala Radiosarajevo.ba a posebno ih je zanimala rubrika Kultura na kojoj su se i same okušale i, kako ističu, svidjelo im se.

"Dopada mi se jer ovako upoznajem nešto novo, dobijam nova iskustva a i osjećam se odraslijom zato što sam probala posao kojim se bave odrasli", zadovoljno će Merjem.

dan_djeteta_RSA09.JPG - undefined

Oduvijek ih je zanimala, kažu, bogata kultura u našoj zemlji i našem gradu kao i mnoge različitosti koje su prisutne u Sarajevu.

"Kulturološka sekcija nam pruža priliku da učimo o kulturi i kulturološkim objektima našeg grada, da obilazimo mnoga zanimljiva mjesta", rekla je Merjem.

"Do sada smo posjetili SOS Dječije selo  na Mojmilu, održali školsku radio-emisiju o Danu učitelja, napravili veliki plakat o Danu državnosti BiH", kazala je Nahla te se osvrnula na današnji dan i istaknula kako su prava djeteta danas narušena.

"Vršnjačko nasilje u školama često viđamo u medijima. Prava na kretanje djeteta danas su posebno narušena u našoj zemlji, a bez njih nema normalnog razvoja djeteta, jer je dugoročno opasno da djeca odrastaju u strahu", rekla nam je Merjem.

Za mjesec dana, djeca širom svijeta će preuzeti ključne uloge u medijima, politici, preduzećima, sportu i zabavnim programima kako bi iskazali podršku za milione njihovih vršnjaka koji su neškolovani, nezaštićeni i raseljeni, izjavili su iz UNICEF-a.

 

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije