Donosimo 5 filmova koji su obilježili 2021.: Pobjednik je bez dileme Quo Vadis, Aida?

5
Priredio: Almir Sokolović
Donosimo 5 filmova koji su obilježili 2021.: Pobjednik je bez dileme Quo Vadis, Aida?
Foto: Radiosarajevo.ba / Donosimo 5 filmova koji su obilježili 2021. godinu

Jedanaesti dan decembra u prošloj godini ostat će zapisan u analima bh. kinematografije - film “Quo vadis, Aida” bh. rediteljice Jasmile Žbanić, tu noć proglašen je najboljim evropskim filmom 2021. godine u Berlinu na dodjeli 34. Evropske filmske nagrade.

Istu noć, nešto ranije nagrade su dobili Jasmila Žbanić i glavna glumica Jasna Đurčić za najbolju redateljicu i glumicu.

O filmu 'Quo Vadis, Aida?' o genocidu u Srebrenici, vjerujemo svi znaju i u Srbiji, ali i u bh. entitetu Republika Srpska, gdje ga pod svaku cijenu zaobilaze, pa da čak i pričaju na tu temu.

Potvrđena optužnica protiv Vasvije Vidović

Potvrđena optužnica protiv Vasvije Vidović

Za one koji ne znaju i nisu ga gledali - dodat ćemo da je radnja filma dešava se u julu 1995, a glavni lik je Aida, prevoditeljica za Ujedinjene narode (UN), koja pokušava da spasi svoju porodicu nakon što Vojska RS zauzima Srebrenicu.

Jasmila Žbanić je napisala scenario i režirala film, a u glavnim ulogama su Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Boris Isaković.

U Bosni i Hercegovini film je premijerno prikazan u oktobru prošle godine u Memorijalnom centru Potočari.

Spomenimo, da je istog decembra 2021. Barack Obama, bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, objavio je listu omiljenih filmova u 2021. godini.

Na toj listi nalazi se i bosanskohercegovački film "Quo vadis, Aida?", čija radnja je smještena u Srebrenici tokom genocida.

“Ovo su moji omiljeni filmovi godine. Svaki od ovih filmova priča moćnu priču i nadam se da ćete uživati u njima kao i ja“, napisao je Obama na Twitteru te postavio listu od 14 filmova.

Mi donosimo pet filmskih naslova po kojima ćemo pamtiti 2021. godinu.

1. Quo vadis, Aida? 

Jasmila Žbanić je uvijek naglašavala da njen film govori o patnjama, te da svjedoči sve šta se dešavalo u Srebrenici 1995. godine.

"Jako mi je važno da su žene i majke Srebrenice u svemu ovome, da film ide dalje i priča priču o Srebrenici, a na sve ostalo mi ne možemo utjecati", kazala je Žbanić.

"Quo vadis, Aida?" opisuje stanje kakvo je bilo u Srebrenici u junu 1995., nakon što su tu enklavu pod zaštitom Ujedinjenih naroda okupirale jedinice vojske i policije bosanskih Srba, koje su potom počinile genocid u kojemu je ubijeno više od osam hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Žbanić očekuje kako će se njen film još više gledati u budućnosti te će na taj način još više ljudi postati svjesno tragedije koja se dogodila u Srebrenici prije 26 godina, kada je počinjen najgori ratni zločin na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata.

Predsjednica udruženja koja okuplja srebreničke majke Munira Subašić ranije je kazala da je film pogledala već dva puta.

I ona se također nada kako će on pomoći da se prestane s praksom veličanja počinitelja ratnih zločina.

2. Toma

Drugi film koji je ostavio upećatlhjiv dojam u 2021. na publiku u Bosni i Hercegovini svakako je film "Toma", u režiji velikog prijatelja Bosne i Hercegovine Dragana Bjelogrlića.

"Toma" je biografski film o slavnom pjevaču narodne muzike Tomi Zdravkoviću.

Bjelogrlić u "Tomi" donosi biografiju o tome kako je Toma Zdravković (igra ga Milan Marić, op.a.) od omanjih seoskih kafana dogurao do mitskog Doma sindikata u Beogradu (kasnije je stigao i do sarajevske Zetre, op.a.).

Zdravkovićev put od anonimca do zvijezde bio je trnovit, prepun ljubavnih i finansijskih problema, a Bjelogrlić ga pritom nimalo nije štedio.

Pokazuje i kako je biti na dnu, kada ga izbacuje iz kockarnica jer nema novca, i na vrhu, kada iz rukava sipa hitove i živi život punim plućima.

3. Ne gledaj gore / Don't Look Up

Na treće mjesto smo stavili novi Netflixov hit "Ne gledaj gore" (”Don't Look Up”, op. a.), koji je krajem godine osvojio simpatije ljubitelja filma u BiH i regionu.

"Ne gledaj gore" je priča o novootkrivenom kometu koji će u idućih šest mjeseci pasti u okean, nakon čega će krenuti niz katastrofalnih potresa i cunamija, što će rezultirati uništenjem Zemlje.

Jennifer Lawrence u filmu glumi astronomkinju koji kreće u medijsku turneju visokog profila kako bi upozorila čovječanstvo na asteroid koji se brzo približava i ide putem zbog kojeg je neizbježan sudar sa Zemljom.

Treba naglasiti da su pripreme za film počele prije nego što je izbila pandemija koronavirusa, a kada je poharala svijet, to se skladno uklopilo u ovu priču.

U filmu “Ne gledaj gore” nastupila je velika glumačka ekipa u kojoj su u glavnim ulogama Jennifer Lawrence, Leonardo DiCaprio, Meryl Streep, Jonah Hill i Cate Blanchett. Također su se pojavili Ariana Grande, Tyler Perry i Rob Morgan.

Na kraju dodajmo, da je upravo Oskarovka Jennifer Lawrence (30) povrijeđena u eksploziji tokom snimanja scena. Radilo se o planiranoj i kontroliranoj eksploziji koja je dio radnje filma koji se snimao u Bostonu. Tada se uslijed eksplozije naglo rasula velika količina stakla koja je povrijedila glumicu, srećom - lakše.

Zvanični trailer filma ima skoro 14 miliona pregleda, a na internet plaformu je postavljen 16. novembra.

4. Dinastija Gucci / House of Gucci

Jedan od filmova 2021. godine  je "Dinastija Gucci" ("House of Gucci, op.a.). Već sami spisak velikih glumačkih imena, u prvom redu Alu Pacina i Adama Drivera, zatim i Lady Gage, Salme Hayek, Jareda Leta, Jeremyja Ironsa i Jacka Houstona, prvi je razlog zašto su mnogi i u Sarajevu, i ostalim gradovima BiH krenuli putem kino dvorana da pogledaju ovaj film.

Film prati bizarnu ljubavnu priču jednog od nasljednika poznate modne kuće i njegove, recimo to tako – ambiciozne supruge "skromnog porijekla". Krah braka Maurizija i Patrizije postavljen je na zanimljiv način.

Oskarovka Lady Gaga pokazala je strast, energiju i studioznost. Na londonskoj premijeri filma izjavila je kako je istraživanju pristupila kao novinarka, proučavajući godinu i po dana svaki segment života Patrizie Reggiani. Željela je saznati kakva je Patrizia osoba, što ju je pokretalo, s kojim strahovima se suočavala, kako se ponašala kad je lagala, kada je bila zaljubljena...

Kroz dva i pol sata drama hronološki prati njihove živote od trenutka kada se upoznaju na jednoj zabavi, do časa kada crna udovica Patrizija biva osuđena na 29-godišnju zatvorsku kaznu.

5. Finch

Za kraj smo ostavili još jedan film katastrofe - Finch.

Zemlja je u filmu postala velikim dijelom nenastanjiva pustopoljina nakon što je solarna baklja spalila ozonski omotač i od njega napravila "švicarski sir".

Posljedica toga su ekstremne oluje, temperature do 66 stepeni i opasno ultraljubičasto zračenje koje čovjeka može doslovno spaliti kao da je na roštilju.

Priča filma je fokusirana na nadarenog inženjera robotike Fincha Weinberg (sjajni Tom Hanks, op. a.) koji preživljava u novom neprijateljskom i tuđinskom okolišu sa psom Goodyearom, malim robotom pomoćnikom Deweyjem i robotom Jeffom kojeg je obdario umjetnom inteligencijom i sposobnošću empatije u osnovi da bi se brinuo za njegova psa kada njega više ne bude.

Reditelj Fincha je Miguel Sapochnik, prije svega poznat po radu na televizijskim serijama kao što su Igra prijestolja (Game of Thrones) i Pravi detektiv (True Detective).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije