Donesena prvostepena presuda: Štrajk radnika Zenicatransa nezakonit

Fena
Donesena prvostepena presuda: Štrajk radnika Zenicatransa nezakonit
Foto: Fena / Radnici Zenicatransa

Sutkinja Općinskog suda Zenica Aida Pezer-Alić, nakon što zbog nedolaska advokata Sindikata preduzeća Zenicatrans jutros nije moglo biti održano ročište na tom sudu, proglasila je, nepravomoćnom presudom, da je štrajk radnika tog preduzeća nezakonit.

Podsjetimo, Gradska uprava Zenica tužila je sindikat radi provođenja zabrane štrajka.

“Utvrđuje se da je štrajk koji je tuženi organizirao i koji provodi na lokaciji Autobuska stanica u Zenici nezakonit pa se zabranjuje njegovo daljnje provođenje“, kazao je za Fenu portparol Općinskog suda Zenica Naiče Arnaut.

Dodao je da sindikat, prema presudi, u roku od 15 dana Gradskoj upravi treba namiriti i troškove postupka u iznosu od 1.440 KM.

U roku od 15 dana, po presudi, Autobuska stanica treba biti vraćena tužitelju, a 15 dana je i rok žalbe na ovu presudu Kantonalnom sudu Zenica.

Podjetimo, radnici tog preduzeća su 31. augusta prošle godine blokirali Autobusku stanicu u tom gradu, a grupa radnika je od 7. do 11. januara štrajkovala glađu u holu te stanice. Štrajk glađu ponovo je počeo jučer u 15 sati.

“Još ništa zvanično nismo dobili, ali ako je to tačno, kao što smo i najavili, uložit ćemo žalbu“, kazao je predsjednik Sindikata Zenicatransa Huso Sarvan.

Dodao je da radnici koji su štrajkuju glađu neće prekinuti štrajk, ali i da će nastaviti blokirati stanicu.

Sarvan napominje da oni i nisu bili u štrajku, nego da su, zbog nedostatka goriva i novca bili prisiljeni obustaviti rad, ali da svoj stav, zbog nedolaska njihovog advokata, nisu mogli prezentirati na sudu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije