BiH / Domaći akademici osmislili dezinfekciono sredstvo

23. 03. 2020. u 15:20:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 81

S obzirom na globalnu pandemiju uslijed širenja COVID-19, jedna od preporuka stručnjaka je redovno vršenje dezinfekcija, te se potreba za dezinfekcionim sredstvima na svim tržištima svijeta uveliko povećala.

Jedan od timova međunarodnog takmičenja Islamske razvojne banke (IsDB) u inovacijama IsDB Transfomers Roadshow u Bosni i Hercegovini, održanog u sklopu međunarodnog sajma halal industrije Sarajevo Halal Fair 2019, su predstavili upravo jedno od rješenja za ovakve izazove.

Prof. dr. Abdulah Gagić, doc. dr. Maja Varatanović i mr. sci. Ajla Ališah, su impresionirali žiri koji je prepoznao i dodijelio nagradu ovom timu za dezinfekciono sredstvo Dioxy Activ Supra čiju su učinkovitost tokom samog takmičenja Transformers Roadshow pokazali na primjeru pročišćavanja vode u prezentaciji Mikrobiološki čista voda za ljude, životinje, okoliš i proizvodnju hrane. Ovaj proizvod djeluje inače i protiv ostalih mikororganizama poput bakterija (MRSA), gljivica, kvasca, plijesni, algi i virusa (H1N1) 99,99 posto. Sredstvo se proizvodi na bazi stabilnog tečnog hlor dioksida i koristi se u zdravstvu, ugostiteljstvu, hotelijerstvu, veterinarstvu, prehrambenoj industriji te za opću upotrebu.

S obzirom na širenje koronavirusa, javna edukacija o pravilnom održavanju higijene je postala svakodnevna briga cijelog društva. Izumitelji ovog proizvoda su inače akademici koji nam predstavljaju osnovne informacije i društveni značaj kada je u pitanju navedeni proizvod.

Prema navodima mr. sci. Ajla Ališah, koja je posvetila doktorski studij ovom proizvodu, "Dioxy Activ Supra postoji i testira se već deset godina i ispunjava sve zahtjeve Evropske unije za dezinfekciona sredstva koja, između ostalog, nemaju štetne efekte na društvo i okoliš, za razliku od brojnih drugih dezinfekcijskih sredstava."

Zbog predrasuda prema kvaliteti domaćih proizvoda nailazili su na brojne otpore i sumnje te su prošli brojni niz testiranja. Referentni laboratorij Turske koji je testirao navedeno sredstvo dvije godine upravo iz istih razloga, potvrdio je učinkovitost dezinficijensa na sljedeće uzročnike: Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas Aeruginosa, Enterococcus hirae, Candida albicans, Aspergillus niger, Legionella pneumophila. Drugi testovi su pokazali i da sredstvo nije štetno po zdravlje ili okoliš.

Ono što građane u ovom trenutku zanima jeste djelovanje na viruse, odnosno COVID-19. Dioxy Activ Supra je testiran te je pokazao učinkovitost protiv slijedećih  virusa koji su po svojoj strukturi i prirodi otporniji od samog koronavirusa: Norovirus, Poliovirus, Humani adonovirus, Humani rotavirus, Bovini enterovirus. Navedeni virusi se nalaze na tzv. EPA listi koja se može naći putem sljedećeg linka, a koja nabraja dezinficijense koji su učinkoviti u djelovanju protiv navedenih porodica virusa.

"Ako znamo da je prema navodima epidemiologa Šefika Pašagića, ali i svjetskih stručnjaka, koronavirus po svojoj građi, odnosno ovojnici koju ima jednostavan za uspješno djelovanje dobrog dezinfekcionog sredstva, onda će podatak da Dioxy Activ Supra uništava viruse iz navedenih porodica virusa, koji su puno otporniji, biti sasvim dovoljan da budemo sigurni da će učinkovito djelovati i na čestice COVID-19" - istakla je mr. sci. Ajla Ališah, DVM iz Zavoda za zootehniku i peradarstvo Veterinarskog fakulteta Sarajevo.

Ono što izdvaja ovo sredstvo, i čime je ovaj tim ubijedio žiri tokom Transformers Roadshow takmičenja, je činjenica da pored efikasnosti u dezinficiranju, ovo sredstvo ne uništava okoliš, površinu ili zdravlje. Sredstvo nema nikakvu štetu kako po odrasle tako i po djecu ukoliko dođe u dodir sa očima ili bilo kojim drugim dijelovima tijela. Nasuprot, predstavlja učinkovito sredstvo u dezinfekciji usne duplje, kože, ali i zraka ukoliko se nanosi unutar prostorija.

Ovaj tim akademika je na ovaj način doprinio društvu, ali i bosanskohercegovačkoj privredi s obzirom da se radi o proizvodu koji je potpuno domaći i da postoji velika potražnja za njim na lokalnom, ali i na inostranom tržištu.

Više o Dioxy Activ Supra možete naći na ovoj web stranici, a sam proizvod je dostupan u apotekama.

NEMA KOMENTARA