Do poboljšanja zdravlja uz pomoć tradicionalne i klasične medicine

Fena
Do poboljšanja zdravlja uz pomoć tradicionalne i klasične medicine
Udruženje informoterapeuta i fitoterapeuta na državnom nivou sa svojom Skupštinom, odborom i Centrom tradicionalne alternativne medicine na kantonalnom nivou organizator je Četvrtog međunarodnog kongresa tradicionalne i zapadne medicine.

Kongres je počeo u Sarajevu, a okuplja stručnjake iz BiH i inozemstva.

Direktorica Udruženja informoterapeuta i fitoterapeuta u BiH i Centra tradicionalne alternativne medicine Branislava Rakonjac kaže da je suština skupa kod stanovništva podići nivo svijesti o tome kako poboljšati zdravlje i preventivnim djelovanjem uspjeti, zajedno s klasičnom medicinom, doći do rezultata i boljeg stanja organizma.   

U dva dana skupa bit će, između ostalog, prezentirani i rezultati što ih postiže Centar tradicionalne alternativne medicine koji nudi usluge kompjuterske dijagnostike i terapije vezane za tradicionalno liječenje.

Rakonjac je ranije kazala da najviše imaju slučajeva autoimunog oboljenja, reumatoidnog artritisa, ulceroznog kolitisa, epilepsije i kancerogenih oboljenja, a u posljednje vrijeme česti su i slučajevi anksioznosti. Ona smatra da je u radu sa pacijentima važno zadržati kvalitetu te naglašava da se najbolji rezultati postižu u slučaju kad tradicionalna alternativna medicina radi zajedno s klasičnom medicinom.

"Na kongresu ćemo imati priliku čuti iskustva nekih od pacijenata koji su, zahvaljujući toj vrsti medicine, gotovo pobijedili rak", kazala je.

Opći hirurg, zamjenik gradonačelnika Sarajeva i predsjednik Skupštine ovdašnjeg Udruženja tradicionalne medicine Ranko Čović na današnjem skupu sudjelovao je i u svojstvu onkološkog pacijenta.

Svoja iskustva podijelit će sa sudionicima skupa, a i u izjavi novinarima istaknuo je važnost saradnje tradicionalne i konvencionalne medicine. U maju ove godine saznao je da ima karcinom, a za operativni zahvat pripremao se korištenjem iskustva tradicionalne medicine.

"Nakon operativnog zahvata nastavio sam koristiti tradicionalnu medicinu (fitoterapiju, homeopatiju, informoterapiju, kvantnu medicinu....). Prošlo je četrdeset dana od operacije, a moja pojava, lik i govor najbolji su dokaz tome kako ta suradnja konvencionalne i tradicionalne medicine može ubrzati oporavak", naglasio je.

Erna Okanović iz Visokog godinama se bavi fitoterapijom, sakuplja, proučava i spravlja preparate od ljekovitog bilja. Ljubav prema biljkama počela je od djetinjstva, a i danas je podsjetila na njihov značaj za očuvanje zdravlja i izlječenje određenih oboljenja.   

Četvrti međunarodni kongres tradicionalne i zapadne medicine održava se u Gradskoj vijećnici uz pokroviteljstvo Gradskog vijeća Grada Sarajeva i gradonačelnika Ive Komšića. Na otvaranju su uručene zahvalnice pokroviteljima i ostalima koji su pomogli organiziranje tog skupa, a sudionici su dobili certifikate.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije