BiH / Djevojčice u Goraždu ruše predrasude

28. 10. 2020. u 14:38:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 2

Srednja stručna škola „Džemal Bijedić“ Goražde upisala je novu generaciju učenika prerađivača plastike. Odjeljenje je sastavljeno od 19 učenika, što je u odnosu na prethodnu godinu, kada ih je bilo 15, značajno pojačanje.

Iako u našem društvu preovladavaju predrasude da su stručna zanimanja za dječake, 10 upisanih djevojčica na ovaj smjer u potpunosti je demantiralo ovakve tvrdnje barem u gradu na Drini. 

Jedna od djevojčica koja se na prvu zaljubila u ovaj smjer je Medina Adilović, koja je za školu i ovaj smjer saznala putem medija.

„Odmah mi se učinio interesantnim i odlučila sam da se upišem. Čula sam da se dosta učenika iz prethodne generacije zaposlilo po završetku škole. To mi je bio jedan od značajnih motiva“, kazala je Adilović.

Druge škole nije uzimala u razmatranje, budući da je ovo bio njen prvi izbor. 

U svemu tome podržali su je roditelji i prijatelji.

„Moji roditelji od samog početka su bili saglasni. Savjetovali su me da se trudim, da budem marljiva u školi i na praksi kako bih usvojila što više potrebnih znanja. Prijatelji, iako nisu bili informisani o tome šta radi prerađivač/ica plastike maksimalno su podržali moju odluku“, rekla je Adilović i dodala kako nije dobijala komentare da je ovo isključivo smjer za dječake

U budućnosti planira ostati u BiH i usavršavati se u poslu za koji se školuje. Odabir ovog posla smatra pravom i iskrenom odlukom.

„Svim djevojčicama bih poručila da se raspitaju o školi, a onda da odluče da li je to nešto što bi mogle raditi. Jako je bitno da znaju da je ovo zaista perspektivan smjer, kada govorimo o našem gradu i našoj državi“, poručila je. 

Direktor Srednje stručne škole “Džemal Bijedić” Sedin Hadžimusić istakao je kako je škola veoma zadovoljna upisom u školskoj 2020/21.

„Što se tiče prerađivača plastike imat ćemo jedno interesantno odjeljenje, gdje će do izražaja doći dualno organizovani sistem obrazovanja. Nadamo se da će se praktična nastava nastaviti obavljati u kompanijama sa područja našeg kantona, a takođe veliku pomoć u realizaciji  praktične nastave dao nam je GIZ pružajući podršku školi uručivanjem savremene mašine za brizganje plastike. Škola posjeduje stručan, mlad i obučen kadar za rad na savremenim tehnologijama, tako da će učenici ovog zanimanja imati jednu od najsavremenijih radionica“, rekao je Hadžimusić.

U okviru projekta podržana je izrada standarda zanimanja za zanimanje „prerađivač/ica plastike“.

Nastavni plan i program za ovo zanimanje, koji je kao takav najsavremeniji u Bosni i Hercegovini, primjenjuje se od školske 2019./20. godine. Plan i program je odobren od Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Srednja stručna škola „Džemal Bijedić“ Goražde jedina u BiH nudi zanimanje prerađivač/ica plastike“.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA