Djeca upoznala "starinski" proces izrade fotografija u mračnoj komori

Radiosarajevo.ba
Djeca upoznala "starinski" proces izrade fotografija u mračnoj komori
/ Foto: Historijski muzej BIH
U Historijskom muzeju BiH održana je radionica pod nazivom Čarolija iz Fotodepoa.

Nedavno je Historijski muzej BiH, u sklopu projekta Zbirka po zbirka, za javnost otvorio i vrata Fotodepoa u okviru čega je promovirana izložba koja prati razvoj fotografije. U toku je takođe i obnova prostorija Zbirke fotografija u okviru koje je djelovala i mračna komora, te je osoblje odlučilo da i ovom radionicom stavi akcent na značaj fotografije kao i značaj i potrebe posjedovanja mračne komore.

Mračna komora Historijskog muzeja BiH prestala je s radom 2006. godine, međutim budući da su materijali i uređaji iz komore još uvijek u funkciji, na radionici održanoj jučer djeca su dobila jedinstvenu priliku samostalnog rada na razvijanju fotografija u mračnoj komori.

Prema izjavama roditelja i njihovim riječima zahvalnosti, jasno je da su ova radionica i ovakve aktivnosti Muzeja ono što animira, ne samo djecu, nego i sve građane da posjete kulturne inistitucije i interaktivno prošire svoja znanja.

Kolektiv muzeja i njegov fotograf Esad Hadžihasanović ponosni su što su svoje prve fotografije nakon deset godina razvili upravo uz prisustvo i učešće djece i njihovih roditelja, koji entuzijastično prisustvuju aktivnostima institucije.

Kako je radionica izazvala veliko oduševljenje kod djece, kao i kod roditelja, ali i zbog prethodne velike zainteresiranosti, radionica će u narednom periodu biti ponovo organizirana.

Čarolija iz Fotodepoa jedna je u nizu radionica koje se održavaju kao dio januarskog programa Ledena čarolija u Muzeju, a koji je organiziran paralelno s Ledenom čarolijom Općine Novo Sarajevo.

Kako je mjesec januar tek na polovini čarolija u Muzeju se nastavlja, te je već sve spremno za narednu radionicu, koja će se održati  19. januara 2017. godine u 15:30 sati. 

Muzejske radionice ujedno predstavljaju i izvrsnu priliku da djeca kvalitetno iskoriste raspust i kroz igru i zabavu nauče nešto novo.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije