Lijepa priča: Djeca iz BiH i regije rade na pomirenju i suživotu!

K. S.
Lijepa priča: Djeca iz BiH i regije rade na pomirenju i suživotu!
Foto: Dženan Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Završetak projekta Beyond Borders

Projekat Beyond Borders uključio je 48 učenika iz Prve gimnazije Sarajevo, Šeste beogradske gimnazije, Gimnazije “Slobodan Škerović” iz Podgorice i Gimnazije “Josip Broz Tito” iz Skoplja s ciljem prevazilaženja predrasuda i izgradnji pomirenja.

Učenici su, kroz program razmjene, učestvovali u različitim radionicama, a potom su, na odjeljenskim zajednicama kolegicama i kolegama iz razreda prenosili svoje utiske, znanja i iskustva. Na taj način indirektno je bilo uključeno 5.000 učenika iz ovih škola.

Projekat Beyond Borders koji je započet 1. juna 2018. godine završen je danas, a podržala ga je Regionalna kancelarija za saradnju sa mladim (RYCO).

Direktorica Prve gimnazije Sarajevo Lejla Tuzlak izjavila je za Radiosarajevo.ba da je Prva gimnazija Sarajevo bila jedna od dvije škole iz BiH kojima je odobreno učešće u projektu.

“Učenici iz partnerskih škola dolazili su u Sarajevo na edukacije, a potom su naši učenici išli u uzvratne posjete”, dodala je Tuzlak.

Koordinatorica projekta Beyond Borders Maja Omerhodžić pojasnila je za Radiosarajevo.ba da su djeca učila o multikulturalnosti, ljudskim pravima, o Europskoj uniji itd.

“Kod nas u BiH uvijek su bile razmjene učenika sa zemljama Zapada. Svo vrijeme nismo imali razmjene učenika sa zemljama iz regiona. Sa ovim projektom željeli smo to promijeniti i okrenuti se saradnji sa najbližim susjedima”, napomenula je Omerhodžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije