Divič kod Zvornika: Sve posjećenija destinacija tokom ljeta

AA
Divič kod Zvornika: Sve posjećenija destinacija tokom ljeta
Zvorničko naselje Divič i istoimeno jezero na rijeci Drini veoma su posjećeni tokom ljeta, a posjetitelji mogu uživati u različitim sportskim aktivnostima, poput plivanja, skijanja na vodi, veslanja ili u vožnji čamcima.

Jezero, koje je napravljeno 1955. godine gradnjom brane na najužem djelu rijeke, na izlasku iz čuvenog drinskog kanjona, bogato je različitim vrstama ribe pa je zanimljivo i ljubiteljima ribolova, ali i onima koji sa terase ugostiteljskog objekta posmatraju dešavanja.

 Ne prođe skoro ni jedan dan, a da se Nedim Pezerović ne okupa u jezeru. Dok su zimski dani prilično monotoni, ljeti je, kaže, situacija i slika Diviča potpuno drukčija.

Posjetioci dolaze i iz inozemstva

"Iz inozemstva dođe dosta drugova koje poznajem pa se zajedno kupamo. S čamcem se nekada odemo kupati. Uživamo. Na stijene nekada odemo, do Vidikovca i skačemo", navodi Pezerović.

Vozeći se čamcem po površini zelenog jezera, Munever Kuršumović, koji je rođen u Diviču, a živi i radi u Njemačkoj, priča o tome da sa porodicom na ovom mjestu provodi svaki slobodan trenutak. 

"Proputovao sam dosta svijeta, Europu uzduž i poprijeko, ali nigdje se čovjek ne može naspavati i odmoriti kao u svojoj kući, odnosno u blizini ove rijeke, naše prelijepe Drine", kaže Kuršumović.

 Kuršumovićev rođak Muharem Kapidžić od skijanja na vodi ne odustaje ni u 66. godini.

"Ja sam imao lomova, operirao sam meniskus, ali šta znam. Ako bude gusto, samo se spustim. Može uvijek biti svašta, ali naučili smo tako da možemo uvijek izbjeći nezgodne situacije", navodi Kapidžić.

U posjetu ovom mjestu došla je i Nizama Šehović iz Tuzle. U razgovoru je kazala da je šteta što mnogi građani do sada nisu otkrili ovaj "drinski biser".

"Bilo bi lijepo da se malo turizam ovdje promoviše. Baš sada pričam sa sestrom kako je lijepo i kako mi inače u Bosni imamo krasnih predjela, ali slabo se reklamiramo", kazala je Nizama.

Nada i povjerenje

Da je Divič odličan primjer kako povratnici u Zvorniku imaju načina da privređuju, svjedoči i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republike Srpske.

"Godinama svraćam ovdje na kahvu, na druženje i razgovor, a raduje me što je ove godine sve više ljudi koji dolaze na Divič da borave tokom ljeta, ali i drugih koji dolaze da bi se odmorili, putnika namjernika i to je jedna vrlo pozitivna stvar koja ovim ljudima ovdje ulijeva nadu i povjerenje", rekao je Salkić.

Osim vodenih sportova, pored jezera se nalaze stadion i teren za odbojku na pijesku, kao i manje dječije igralište. Iako ima još prostora za unaprijeđenje ove lokacije, nesumnjivo je da Divič ima veliki potencijal da postane turističko odredište ovog dijela Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije