Direktori sarajevskih škola pisali Forti: Nemojte prihvatiti ostavku Bogunić

Radiosarajevo.ba
Direktori sarajevskih škola pisali Forti: Nemojte prihvatiti ostavku Bogunić
Foto: Press služba KS / Zineta Bogunić

Iz Udruženja direktora/ravnatelja sarajevskih osnovnih škola, čiji je predsjednik Hajrudin Ćuprija, upućeno je pismo premijeru Kantona Sarajevo Edinu Forti u kojem se zahtijeva da ne prihvati ostavku ministrice Zinete Bogunić.

Njihovo pismo objavljujemo u cjelosti:

"Obraćamo Vam se ovim putem i tražimo od Vas da ne prihvatite ostavku ministrice za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zinete Bogunić.

Pročitajte zbog čega je Zineta Bogunić podnijela ostavku na poziciju ministrice

Udruženje direktora/ravnatelja sarajevskih osnovnih škola podržava dosadašnji rad i zalaganje ministrice Bogunić u cilju poboljšanja obrazovanja u Kantonu Sarajevo. U veoma kratkom vremenu ministrica je napravila niz značajnih pomaka na poboljšanju i uspostavljanju kvalitetnog sistema te pristupila neophodnim reformama. Pripremila je Strategiju razvoja obrazovanja i nauke KS, Akcioni plan, pristupila usklađivanju zakona sa strategijom, donijela niz podzakonskih akata, pokrenula Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS koji će obavljati studijsko-analitičke poslove, analize matura, evaluacija, pojačati savjetodavni rad sa nastavnicima i direktorima, odnosno institucija koja će se baviti strukom.

Ministrica je jasno definisala nadleženosti svih aktera u obrazovanju što također predstavlja veliku hrabrost i iskorak u dosadašnjoj praksi.

Kao najodgovrnije osobe u našim školama, direktne aktere obrazovanja, koji su svjesni složenosti obrazovnog procesa, a isključivo zbog budućnosti naše djece, tražimo od Vas premijeru Edine Forto kao najodgovornije osobe u Vladi Kantona Sarajevo da ne prihvatite ostavku ministrice jer će to dovesti do daljeg urušavanja obrazovnog sistema i zaustavljanja planiranih kvalitetnih reformi.

Forto: Žao mi je zbog ostavke ministrice Zinete Bogunić

Ministrica Zineta Bogunić je dugogodišnja radnica u odgojno obrazovnom sistemu, najbolje razumije procese, potrebe učenika, roditelja i svih prosvjetnih radnika.

Podsjećam Vas na riječi Nelsona Mandele: ''Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrijebiti da mijenjate svijet. ''

Zbog svega gore navedenog tražimo od Vas da u ime svih naših učenika, zaposlenih, svih budućih generacija ne zaustavite pozitivne procese u obrazovanju koji su radom ministrice počeli da se kreću uzlaznom putanjom."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije