Dilber: Nargila, odnosno njeni dimovi su štetni za mozak i pluća

Fena
Dilber:  Nargila, odnosno njeni dimovi su štetni za mozak i pluća
Pixabay / Ilustracija

U posljednje vrijeme na prostoru Livna i Tomislavgrada pojavilo se više nargila barova, iako stručnjaci upozoravaju da konzumiranje aromatiziranih duhana predstavlja štetnost, posebno za mlađe osobe.

Voditeljica Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja u Tomislavgradu neuropsihijatrica Silvana Dilber kazala je u izjavi za Fenu kako štete po zdravlje proizlaze iz toksičnih efekata dima koji je prisutan kod pušenja nargile.

Nargila ili vodena lula je, kaže dr. Dilber, instrument koji se koristi za isparavanje i pušenje aromatiziranih duhana čija para ili dim prolazi kroz posudu s vodom prije udisanja.

Objašnjavajući aromatizirani duhan, doktorica je pojasnila da su tim duhanima dodani različiti ukusi ili arome te da se najčešće radi o voćnim aromama.

"Međutim, nargila može poslužiti za pušenje marihuane i u mnogim sredinama služi za tu namjenu", istakla je dr. Dilber.

Kako je dodala, konzumiranje nargila u BiH nije regulirano zakonskim propisima pa je time i dozvoljeno da ih danas koriste najviše djeca koja pohađaju srednju školu.

Obično se, kaže Dilber, sada nargila nalazi u ugostiteljskim objektima, a u zadnje vrijeme pojavila se i u Tomislavgradu.

"Kao duhanski proizvod, nargila ne bi smjela biti pristupačna maloljetnicima, ali u razgovoru s mlađim osobama do sada nisam čula da netko kontrolira njihovu dob pri konzumaciji kako alkohola tako i duhana kada dođu u kafić", ističe doktorica.

Dodala je kako je konzumacija jedne doze nargile srazmjerna istovremenom pušenju čak 20 cigareta, odnosno jedne kutije.

"Što se tiče štetnosti, dokazano je da nargila, odnosno njeni dimovi predstavljaju štetnost za mozak i pluća", kazala je Dilber, dodavši da se kod pluća razvija kronični bronhitis uz razvijanje ovisnosti o pušenju, dok se na mozak manifestira u oštećenju moždanih stanica u smislu stvaranja glavobolja, povraćanja, mučnina, gubitka apetita i smanjenja unošenja hrane.

Naglasila je da se kod konzumenata stvaraju konfuzna stanja kao kod unošenja marihuane, gdje se na početku oni koji konzumiraju osjećaju dobro, poletno na neki način, ali s vremenom, kako je pojasnila, čovjek osjeća pospanost, umor, nemogućnost koncentracije, vožnje i uvijek je tu prisutna opasnost.

U ovom slučaju, kaže dr.Dilber, ovisnost je psihička gdje prevladava ta potreba za pušenjem, za razliku od narkotika gdje je ovisnost fizička.

Po njezinim riječima, jedno od istraživanje je dokazalo da oni koji konzumiraju nargile u nehigijenskim uvjetima postaju potencijalni pacijenti s oboljenjem tuberkuloze, uz dodatno oslabljeni imunitet.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije