Derventa: Ključevi obnovljenih kuća za 24 povratničke porodice

Fena
Derventa: Ključevi obnovljenih kuća za 24 povratničke porodice
/ Foto: Anadolija
Ključevi 24 objekta, obnovljena zahvaljujući sredstvima Regionalnog stambenog programa (RSP), uručeni su danas povratnicima iz Hrvatske i Srbije u Derventu.

"Ovo je dan kada predstavljamo konkretne rezultate RSP-a i dijelimo radost, u ovom slučaju s 24 povratničke porodice, od kojih su se 22 odlučile vratiti iz Hrvatske, a dvije iz Srbije u Derventu", kazala je ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.

Po njenim riječima, Derventa je jedna od vodećih općina po broju prijava za Regionalni stambeni program putem kojeg je iskazan interes za povratkom. Čak 907 porodica je na taj način iskazalo interes da se vrati u Derventu, od čega ih je oko 800 trenutno u susjednoj Hrvatskoj.

"Zadovoljstvo je da ova saradnja zaista doprinosi regionalnom uvezivanju stabilnosti u regionu jer mi zajednički rješavamo dugotrajni problem raseljenja naših građana koji su i u Hrvatskoj i Srbiji i Crnoj Gori. Kroz ovaj program, kroz donacije koje je obezbijedila Evropska unija, Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Italija, Švicarska, Turska moći ćemo da vratimo oko 5.400 porodica u BiH", istakla je Borovac.

Potvrdila je da će u okviru RSP-a u Derventi biti obnovljeno još oko 100 kuća te izgrađena zgrada s 30 stanova po modelu socijalnog stanovanja.

Ministrica Borovac je izrazila zahvalnosti  donatorima te podsjetila da je vrijednost ovog programa oko 1,2 milijarde KM, od čega se više od 200 miliona odnosi na projekte u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije