Demineri "intervenirali" u centru Sarajeva: Moramo biti svjesni opasnosti od mina

Radiosarajevo.ba
Demineri "intervenirali" u centru Sarajeva: Moramo biti svjesni opasnosti od mina
Zanimljiva vježba odigrala se danas u centru Sarajeva, kada su pripadnici Akcionog centra za mine u BiH prikazali jedan svoj radni dan u cilju razvijanja svijesti o još uvijek postojećoj opasnosti od mina.

Budući da je BiH i 22 godine nakon završetka ratnog sukoba najpogođenija zemlja minskim problemom u Europi, posao deminera je itekako važan.

"Trenutna veličina sumnjive opasne površine u BiH iznosi 1.091 km2 ili 2.2 posto površine BiH. U BiH je još uvijek zaostalo više od 80.000 mina, a minski problem prisutan je u 1.398 ugroženih naseljenih mjesta. Deset najugroženiji općina su Doboj, Teslić, Maglaj, Usora, Zavidovići, Gornji Vakuf, Sanski Most, Velika Kladuša, Travnik i Ilijaš", stoji u saopćenju BH MAC-a.

Oni su dodali i da je u BiH od rata do danas smrtno stradalo 612 osoba, od čega je čak 14 posto djece, dok je tokom humanitarnog deminiranja smrtno stradao 51 deminer.

Inače, ovo je dio cjelodnevnih akcija povodom Međunarodnog dana svjesnosti o minskoj opasnosti, a u centralnoj manifestaciji učestvovali su Ministarstvo za civilne poslove BiH, Komisija za deminiranje BiH i Centar za uklanjanje mina u BiH, a uz podršku Razvojnog programa UN-a, Republička i Federalna uprava civilne zaštite, te Crveni krst BiH.

Oni su prisutnima prikazali vježbu brzog djelovanja u slučaju minske opasnosti, te je prikazan proces izvlačenja osobe koja je u minskoj opasnosti, saniranje njegovih povreda i najzad uništavanja eksplozivnog sredstva.

Uz to, provedene su i brojne druge aktivnosti na podizanju svijesti o minskoj opasnosti u našoj državi, te se svi učesnici nadaju kako će sve te aktivnosti povećati svijest građana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije