Danas je Svjetski dan osoba s Down sindromom

0
Radiosarajevo.ba
Danas je Svjetski dan osoba s Down sindromom
Foto: Udruženje Život s Down sindromom / Šarene čarape u znak obilježavanja Dana osoba s Down sindromom

Danas se obilježava Svjetski dan osoba s Down sindromom, a simbolično im svi mogu dati podršku nošenjem rasparenih čarapa.

Datum 21. mart simbolizira 3 reprodukcije 21. kromosoma što je glavno genetsko obilježje osoba s Down sindromom.

Simbol Dana i Down sindroma su rasparene čarape jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti, stoga danas ljudi širom svijeta oblače upravo rasparene čarape kako bi iskazali podršku borbi osoba s tim sindromom da se što bolje integriraju u društvo.

Down Syndrome International službeno je odredio 21. mart kao Svjetski dan osoba s Down sindromom, što je UN prihvatio 10. novembra 2011. godine i time iskazao svoju potporu zaštiti prava osoba s tim sindromom u cijelom svijetu, a posebice u zemljama u razvoju.

Sindrom Down pogađa sve rasne skupine i može se javiti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života.

U povodu Svjetskog dana osoba s Down sindromom, Udruga za Down sindrom Mostar promovirat će u nedjelju slikovnicu i otvoriti izložbu u galeriji "Rondo".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije