21. mart / Danas je Svjetski dan osoba s Down sindromom

21. 03. 2021. u 10:59:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Danas se obilježava Svjetski dan osoba s Down sindromom, a simbolično im svi mogu dati podršku nošenjem rasparenih čarapa.

Datum 21. mart simbolizira 3 reprodukcije 21. kromosoma što je glavno genetsko obilježje osoba s Down sindromom.

Simbol Dana i Down sindroma su rasparene čarape jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti, stoga danas ljudi širom svijeta oblače upravo rasparene čarape kako bi iskazali podršku borbi osoba s tim sindromom da se što bolje integriraju u društvo.

Down Syndrome International službeno je odredio 21. mart kao Svjetski dan osoba s Down sindromom, što je UN prihvatio 10. novembra 2011. godine i time iskazao svoju potporu zaštiti prava osoba s tim sindromom u cijelom svijetu, a posebice u zemljama u razvoju.

Sindrom Down pogađa sve rasne skupine i može se javiti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života.

U povodu Svjetskog dana osoba s Down sindromom, Udruga za Down sindrom Mostar promovirat će u nedjelju slikovnicu i otvoriti izložbu u galeriji "Rondo".


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA