Danas je dan kad slavimo ljubav: Sretno Valentinovo!

2
Radiosarajevo.ba
Danas je dan kad slavimo ljubav: Sretno Valentinovo!
Foto: Unsplash / Ilustracija

Sigurno znate - danas je Valentinovo, Dan sv. Valentina, Dan zaljubljenih.

Danas je sve u znaku najljepše emocije, najbogatijeg poklona kojeg čovjek može dati - ljubavi.

Popularizacija Dana zaljubljenih počinje krajem osamdesetih godina prošlog vijeka. U prosjeku se na današnji dan pošalje milijarda čestitki u svijetu. Taj dan se kupuju i milioni ruža.

Danas su ulice pune cvijeća i srcadi.

Ali, vjerujte, prava ljubav ne znači samo poklone. Ljubav znači i ubrati prvi cvijet u bašti koji stidljivo proviri ispod snijega, dati posljednju kockicu čokolade, napraviti omiljenu poslasticu, grliti, ljubiti... I tako 365 dana u godini.

A znate li istoriju ovog dana?

Sveti Valentin bio je prvi biskup grada Terni u blizini Rima, za vrijeme pape Viktora prvog (3. vijek), a kad se zaredio za biskupa Valentin je imao samo 22 godine. On umire mučeničkom smrću u svojoj 63 godini. Pokopali su ga na mjestu gdje je u 4. vijeku podignuta crkva, da bi se u 17. vijeku na istom mjestu sagradila katedrala, gdje se i danas čuva njegovo tijelo, piše Wikipedia.

Ova svetkovina se od davnina obilježava 14. februara, odnosno dan prije paganskog praznika plodnosti.

Za njegov nastanak vežu se dvije legende.

Povezanost praznika i Sv. Valentina dolazi iz legende o braku mlade kršćanke s rimskim legionarom, koji je zbog njene ljubavi prešao na kršćanstvo. Tokom priprema za brak oboje su teško oboljeli, a Sv. Valentin blagoslovio je njihov brak dok su zagrljeni umirali na bračnoj postelji.

Druga legenda dolazi s prostora Engleske, po kojoj je Valentin živio u Rimu, za vrijeme cara Kludija Gotskog, koji je izdao naredbu da se njegovi vojnici ne smiju ženiti ni zaručivati. Svi svećenici su se pridržavali te naredbe, osim Valentina koji je potajno vjenčavao mlade parove. Kada su vlasti za to saznale, bacili su ga u tamnicu, a 14. februara mu odsjekli glavu.

Najstariju čestitku za Valentinovo napisao je francuski vojvoda Charles Orleanski svojoj supruzi, dok je bio u zatočeništvu u Britaniji.

Simbol Valentinova postao je i Kupid, starorimski bog ljubavi, koji se prikazuje kako drži luk i strijelu jer vjeruju da koga pogodi njegova strijela odmah se zaljubi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije