Danas je Badnji dan: Znate li od kuda naziv Badnjak i kakvi su običaji

/ Komentari (4)

Povratak na članak
Objavite komentar kao gost ili se prijavite.

NAPOMENA: Komentari su isključivo lični stavovi autora. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i pisanja komentara koji podstiču na mržnju. Strogo zabranjen bilo kakav govor mržnje na portalu radiosarajevo.ba, zbog kojeg možete biti krivično procesuirani. Radiosarajevo.ba ima pravo i obavezu da na zahtjev zvaničnih organa dostavi podatke o korisniku čiji komentari sadrže govor mržnje, kao i da korisniku trajno blokira pristup. Obaviještavamo vas da svaki čitatelj dobrovoljno pristupa čitanju i kreiranju komentara i prihvata mogućnost da neki komentari mogu sadržavati narativ koji je u suprotnosti sa vjerskim, nacionalnim, moralnim i drugim načelima. Radiosarajevo.ba ima pravo da obriše sporne ili prijavljene komentare bez najave i objašnjenja. Radiosarajevo.ba koristi automatski sistem prepoznavanja i uklanjanja govora mržnje i drugih neprimjerenih sadržaja u komentarima.

Od paganskog običaja usisanog u kršćanstvo: Saturnalija

Saturnalije su bile drevni rimski festival u čast boga Saturna koje su prvobitno održavane 17. decembra, a kasnije produžena nezvaničnim svečanostima do 23. decembra. Praznik je proslavljan prinošenjem žrtava u Saturnovom hramu na rimskom forumu i javnim gozbama, koje su pratile razmene poklona, stalne zabave i karnevalska atmosfera koja je ignorisala rimske društvene norme: kockanje je bilo dozvoljeno, a gospodari su služili svoje robove. Katul je Saturnalije nazivao „najboljim od svih dana“. U grčko-rimskoj mitologiji, Saturn je bio bog poljoprivrede koji je vladao celim svetom u zlatnom veku, kada ljudi od zemljinih plodova bez rada u državi društvene jednakosti. Gozbe i orgijanja za vreme Saturnalija je trebalo da odražavaju prilike u izgubljenom mitskom dobu. Grčki ekvivalent ovim svečanostima je bila Hronija. Iako je verovatno najpoznatiji rimski praznik, Saturnalija kao cjelina nije opisana od početka do kraja u nekom drevnom izvoru. Današnje shvatanje festivala je sastavljeno iz nekoliko izvora koji se bave njegovim različitim apektima.Saturnalija je bila dramaski okvir istoimenog dela pisca Makrobija, rimskog pisca iz perioda pozne antike, koje je glavni izvor koji opisuje ovaj praznik. U jednoj interpreticiji Makrobijevog dela, Saturnalija je festival svjetlosti koji obuhvata i zimski solsticij (kratkodnevnicu koja pada 21. decembra), dok prisustvo obilja svijeća simbolizuje potragu za znanjem i istinom. Ponovna pojava svjetlosti (tj. sve duže trajanje obdanice) i dolazak Nove godine su kasnije tokom Rimskog carstva slavljeni 25. decembra kao „rođendan nepobedivog Sunca“.

kikirez

@Od .... SVE su religije prihvatile neke obicaje, koji su bili tu prije njih,da narod lakse prihvati "prelazak".Samo po sebi,nista lose.

Muja 26. 12. 2021. u 19:22:57

zato i jesi mizerni, zaostali, bolesni islamistički terorist iz male, smrdljive kasabe.

Đango

To je bilo u vrijeme kad su srbi prodali vjeru za večeru i bilu košulju. Hrast simbolizuje Peruna i spaljivanjem svetog drveta hrasta je pokrštenik napuštao vjeru pradjedovsku tj. rodnovjerje.

/ Najnovije