Vučko Trail sve popularniji: Do sada preko 300 prijava za 4. izdanje

V.A.Z., J.Ć.
Vučko Trail sve popularniji: Do sada preko 300 prijava za 4. izdanje
Promo / Vučko trail

Čak tri stotine takmičara iz 12 zemalja svijeta do danas se registrovalo i potvrdilo učešće na četvrtom Vučko Trailu, koji će se održati u subotu  22. juna 2019. godine, na Bjelašnici i Visočici, u organizaciji Planinarskog društva Željezničar iz Sarajeva.

Tim povodom današnji gost Radija Sarajevo bio je Dalvin Kadirić, predsjednik Planinarskog društva Željezničar, koji je sa istomišljenicima u kratkom periodu uspio izgraditi najprepoznatljiviju trail utrku u Bosni i Hercegovini.

"Svake godine se trudimo da širimo pozitivnu priču. Sada imamo više od 300 prijavljenih kandidata. No i dalje smo otvoreni, jer želimo što više učesnika, ali njihov broj bit će limitiran na 600", istaknuo je Kadirić.

Ove godine u fokusu neće biti masovnost, kako kaže, nego kvalitet, odnosno izuzetni rezultati takmičara koji su najavili svoje učešće na ovoj brdskoj trci, a koji dolaze iz svih krajeva planete.

Rok za "early bird", odnosno rane uplate je 4. mart, do kada se takmičari mogu pod povoljnijim uslovima prijaviti za ovu brdsku trku te ostvariti popuste i do 40 posto na startne pakete.

Na pitanje ko su muškarci i žene koji trče zahtjevnim planinskim dionicama od 13, 37 i 63 kilometra, Kadirić odgovara: "Ima ih mnogo. Možemo ih vidjeti na našim planinama, u aleji na Vrelu Bosne i Vilsonovom šetalištu. Ono što je bitno jeste početi i polako pomijerati  'granicu u glavi' - da li nešto mogu ili ne. Međutim, kako se trendovi mijenjaju, sve više ljudi ovo i privlači, a i divna priroda kojom smo okruženi nam ide u prilog. Prošle godine, na trci od 13 kilometara bilo je i djece, članova planinarske sekcije ", pojasnio je Kadirić.

Najmlađi sudionici Vučko Traila 2018 - undefinedFOTO: Radiosarajevo.ba: Najmlađi sudionici Vučko Traila 2018

Oprema u kojoj se trči jako je važna, prije svega obuća.

"S obzirom da se ne trči po asfaltu, nego po planinskim stazama, prvo i osnovno je posvetiti pažnju obući - za početnike to mogu biti standardne patike za trčanje, ali je bolje da se ipak nabavi obuća za trail. Može se kupiti i kod nas i to po različitim icjenama. Ono što se preporučuje svim trkačima je komplet prve pomoći, a obavezno je da imaju zalihu vode sa sobom, kao i višekratnu čašu iz koje mogu piti na okrepnim stanicama. Na našoj trci nema jednokratnih plastičnih čaša, jer smatramo da je važno biti ekološki osviješćen. Trebamo sačuvati naše planine i prirodu. Kada su u pitanju štapovi za planinarenje, oni nisu neophodni, ali mogu pomoći, posebno kod velikih nagiba, kod uspona i nizbrdica", pojasnio je Kadirić. 

Vučko trail - undefinedPromo: Vučko trail

Kao i prošlih godina, najveća svjetska trail trka, Ultra Trail du Mont Blanc (UTMB) i Međunarodna asocijacija trail trčanja (ITRA) verifikovale su Vučko kao kvalifikacionu trku za UTMB i ITRA bodove. Ova činjenica, navode u PD Željezničar, pokazuje da smo spremni i sposobni održati potreban kvalitet i ozbiljnost u organizovanju brdskih trka u našoj zemlji, a posebno Vučko Traila.

Podsjetimo, iz PD Željezničar pozvali su sve zainteresovane da se prijave i trče Vučko Trail 2019, jer su staze, kao i uvijek, prilagođene formi i fizičkim mogućnostima svih trkača, te su postavljene tako da se sa njih pruža pogled na neke od najljepših prirodnih prizora u okolini Sarajeva i ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Na prošlogodišnjem Vučku nastupilo je preko 470 takmičara iz 17 zemalja, a raduju dobri rezultati takmičara iz Bosne i Hercegovine.

Sve je više prijava i za  ovogodišnju utrku koja će s eodržati u subotu 22. juna. Iskoristite "early bird" mogućnost koja traje do 4. marta i upišite svoje ime na listu učesnika. 

Za početnike preporučujemo tzv. zelenu rutu dužine 13 kilometara, za koju startni paket košta 30 KM. 

Za napredne, tu su trke od 37 i 63 kilometra. Starni paketi sadrže dri-fit majicu, startni broj,  ručak za učesnike, after party, poklone sponzora i finišersku medalju. 

Prijaviti se možete na ovom linku.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije