Da li se povećala količina donirane hrane nakon oslobađanja od PDV-a?

3
Radiosarajevo.ba
Da li se povećala količina donirane hrane nakon oslobađanja od PDV-a?
Foto: N.G / Radiosarajevo / Narodna kuhinja u Sarajevu

Iako je u javnosti prije dva mjeseca odjeknula vijest da se ukida PDV na doniranu hranu, očekivalo se da će se povećati količina donirane hrane, ali se to nije desilo. Broj gladnih je sve veći, ali ne i broj donacija.

Prva donacija hrane oslobođena od plaćanja PDV-a u Bosni i Hercegovini bila je prije dva mjeseca. Nije se mnogo promijenilo do danas.

Amir Radeljaš, Narodna kuhinja Stari Grad Sarajevo

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

"Otkako je ukinut PDV na doniranu hranu, naša kuhinja nije dobila ni grama, imamo samo tog našeg dugogodišnjeg donatora koji donira našoj kuhinji, u pitanju su slatkiši."

Elvir Karalić, Udruženje Pomozi.ba

Od danas se primjenjuje Zakon o ukidanju PDV-a na doniranu hranu

Od danas se primjenjuje Zakon o ukidanju PDV-a na doniranu hranu

"Jutros igrom slučaja je nazvala jedna kompanija da donira 77 paleta soka, rok je za tri dana. To je operativno veliki izazov, ali evo dok smo mi ovdje trenutno se tovare kamioni."

Problem stvara kratak rok za isporuku ali i često problem transporta, odnosno preuzimanja i skladištenja te robe.

Rajko Lazić, Crveni krst RS

"Šta da se desi da roba koja ističe za pet dana da je dobijemo danas, preko vikenda ne radimo, ili živimo u lokalnim zajednicama u kojima imaju javne kuhinje u kojima je često nestanak struje. Onda se može desiti da roba četvrti ili peti dan ne može da bude podijeljena krajnjim korisnicima i onda mi dolazimo u situaciju da onaj koji pomaže korisnicima javnih kuhinja moramo platiti PDV za uništavanje takve hrane."

Digitalni registar kao ponuđeno rješenje bi omogućio da se informacije o doniranoj hrani povežu sa organizacijama koje pomažu ljudima u potrebi na lokalnom nivou.

Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik

"Tako da npr hrana koja se može donirati u poslovnici nekih od kompanija u Mostaru da se odmah donira i nekoj od javnih kuhinja u Mostaru, bez da se vraća na centralno skladište u Sarajevo ili negdje drugo."

Brojni su izazovi kada je riječ o održavanju da hrana bude zdravstveno ispravna.

Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane

"Imamo i način deklarisanja za neku drugu vrstu hrane koja nije lako kvarljiva kao što su proizvodi žitarica, konzervirana hrana koja se deklariše 'najbolje upotrijebiti do', možemo odlučiti da je i dalje konzumiramo jer ona vjerovatno još nije šteta po zdravlje ali se ne smije prodavati."

Ko je izvršio i ko je primalac donacija do kraja godine biće transparentno za sve, kada bude dostavljen izvještaj Parlamentarnoj skupštini BiH, piše BHRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije