Da li Rusija i Srbija podržavaju misu za Bleiburg u Sarajevu?

F. V.
Da li Rusija i Srbija podržavaju misu za Bleiburg u Sarajevu?
Foto: EPA-EFE / Bleiburg, 2018. godine

Intervju kojeg je bivši hrvatski predsjednik, prvi predsjednik Vlade Hrvatske te zemlje i posljednji predsjednik Predsjedništva SFR Jugoslavije, Stjepan Mesić dao portalu Radiosarajevo.ba u povodu najavljenog održavanja mise za Bleiburg u Sarajevu 16. maja, izazvao je veliko ineresovanje u regionu, ali i neke zanimljive reakcije. 

Ruska propaganda 

Mesić je, podsjetimo, za naš portal, uz ostalo, kazao da je Bleiburg izmišljotina, da je na Bleiburgu kapitulirala kvislinška vojska i da Katolička crkva još nije prežalila NDH... 

S pitanjem da li se radi o "lukavoj političkoj igri" ili, pak, o "grešci u izražavanju", intervju analizira i ruski Sputnjik, pokazujući, zanimljivo, stanovito razumijevanje ruske i srbijanske strane za održavanje događaja koji je izazvao brojne reakcije antifašista, zvaničnika, udruženja i najšire javnosti u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. 

To, s obzirom na historiju srpskih stradanja u okvirima NDH, ali i rusku ulogu na savezničkoj strani tokom Drugog svjetskog rata, izaziva, u najmanju ruku, čuđenje. Naravno, sve to itekako ima veze s geopolitikom... 

"Dok jedni stručnjaci tu izjavu opisuju kao lukavu političku igru, drugi je karakterišu kao – grešku u izražavanju", zaključuje redakcija Sputnjika, inače poznatog propagandnog servisa Ruske Federacije. 

"Tumačenju Mesića" priključio se i istoričar i predsjednik Udruženja građana „Napredni klub“ Čedomir Antić koji je u novije vrijeme pojavljivao na prosrpskim protestima u Crnoj Gori dajući podršku "odbrani srpskih svetinja". Mediji u Crnoj Gori i regionu ga inače stavljaju u kontekstu "velikosrpskih težnji" i nastavka "velikosrpske politike". 

Antić smatra da je izjava Mesića za naš portal "deo kontinuiteta politike koju Mesić sprovodi i da je treba razumeti kao deo Hrvatskog nacionalnog pokreta, ali i kao deo njegove lične borbe za vlast i uticaj"

Nadalje, Antić ističe da je "Mesić i dalje onaj stari", što potkrepljuje navodima da je on (Mesić) bio: prvi hrvatski premijer, član Predsjedništva SFRJ koji se pred Hrvatskim saborom pohvalio da je njegov zadatak ispunjen, jer Jugoslavija više ne postoji, te da je kao predsjednik općine "koji je 70-ih godina bio zatočen zbog ekstremnog nacionalizma i predsjednik Hrvatskog sabora"

Uz ocjenu da je Mesićeva izjava licemjerna, Antić čudnom logikom zaključuje "kako će svako ko sada podrži Mesića morati da kaže da se Srbija i Srbi odriču bilo kakvog tumačenja genocida u NDH, jer će to umesto njih raditi Mesić"?! 

"Bleiburg i zidani most su bila mesta gde su komunisti streljali ljude. Da li su ti ljudi većinom bili zločinci? Verovatno jesu. Ali, kad je reč o srpskim trupama, posebno o Jugoslovenskoj kraljevskoj vojsci, oni ne mogu da se porede sa Ustašama. Ustaše su bile deo sistema koji je izvršio Holokaust i koji je jednu vrstu holokausta izvršio nad više od pola miliona Srba", tvrdi Antić. 

Zašto Sarajevo? 

Zanimljivo je da se Sputnjik bavi i izjavom hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića koji je, također, vrlo jasno kazao da neće učestvovati u komemoraciji žrtvama Bleiburga i da one kao takve ne postoje, već da postoje samo žrtve obračuna i likvidacije nakon predaje nacističke vojske i njihovih sluga. I na takvu izjavu u Srbiji se gleda s nepovjerenjem... 

Sagledavajući ocjene iz Srbije, izrečene putem ruskog servisa, uz grčevito insistiranje tzv. Hrvatskog narodnog sabora iz Mostara (bilo bi zanimljivo da se u tom kontekstu prisjetimo veza HDZBiH i zvanične ruske politike, kao i nedavnih poziva Dragana Čovića oružanim snagama Ruske Federacije u Mostar) da se baš u Sarajevu održi pomen ubijenima na Bleiburgu, teško se oteti utisku da je cilj svega dizanje tenzija i destabilizacija što najmanje može odgovarati interesima BiH. Treba li podsjetiti da je to dio oprobane ruske strategije kakvu smo imali priliku vidjeti u Podgorici i Skoplju? 

"Nema nikakvih sumnji da su organizatori znali (i morali znati) da će najava održavanja ovakvog događaja u Sarajevu izazvati brojne reakcije i ustalasati cijeli region, pa i šire, te da će otvoriti Pandorinu kutiju. Čak i ne ulazeći u historijsko-političke, međunarodne, državne, sudske, nacionalne ili vjerske fakte u slučaju Bleiburg, nakon najave komemoracije/mise u Sarajevu i BiH postavlja se pitanje – zašto SARAJEVO i BiH?!", navodi kolegica Dženana Karup-Druško u tekstu pod naslovom "Ostavite nas na miru!". 

Možda je to u ovom trenutku najbolja poruka slobodarskog Sarajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije