! / Crveni križ FBiH i Zavod za javno zdravstvo KS izdali važne preporuke građanima

25. 01. 2022. u 08:59:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Federalni hidrometerološki zavod izdao je narandžasto upozorenje zbog niskih temperature na području cijele Bosne i Hercegovine u vremenskom intervalu od 24. januara 2022. godine od 22 sati do 25. januara godine do 10 sati.

Veoma niske temperature mogu izazvati zdravstvene probleme posebno kod hroničnih bolesnika, starijih osoba, djece i trudnica.

Niske temperature su naročito opasne za osobe koje su imale srčani ili moždani udar, jer usljed hladnoće dolazi do naglog sužavanja krvnih sudova, što povećava mogućnost nastanka ugruška, tj. tromboze.

Upravo zbog toga pročitajte mjere za zaštitu zdravlja od djelovanja niskih temperature.

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo obično objavi preporuke kako se ponašati u slučaju jakih zima i ekstremno niskih temperatura.

Mi ih prenosimo u cijelosti:

Pratiti radio i TV obavještenja o trenutnim vremenskim uslovima i potrebnim informacijama.

Nabaviti dovoljne količine ogrjeva i namirnica.

U prostorijama koje se ne griju, neposredno pred nastanak zime, ispustiti vodu iz vodovodnih cijevi, spremnika ili bojlera, te iz sistema centralnog grijanja koji nije u funkciji i tamo gdje je to predviđeno i moguće (WC školjke, sifone), potrebno je uliti nesmrzavajuću tečnost (permant).

Što manje boraviti na otvorenom ili u negrijanom zatvorenom prostoru (posebno hronični bolesnici, djeca, trudnice i starije osobe).

Prije izlaska na otvoreno obući dovoljno toplu odjeću i obuću, sa naglaskom na zaštitu glave, gornjih i donjih ekstremiteta (šake i stopala).

Kao vlasnik ili korisnik stambenog ili poslovnog prostora dužni ste redovno i pravovremeno održavati, čistim od snijega i poledice, pločnike ispred, puteve koji vode do vašeg objekta.

Ako led ne možete očistiti s pločnika, onda je potrebno zaleđenu površinu posipati adekvatnim materijalom za otapanje (so, pepeo itd.).

Snijeg ili led koji prijeti pasti s krova vašeg objekta dužni ste ukloniti (sami ili angažiranjem stručnih službi). Čišćenje snijega s krova je opasan posao te je bolje da za to angažirate stručnu službu!

Ako je moguće, otresite snijeg sa voćaka, ukrasnog drveća i grmlja, TV antena, izoliranih telefonskih ili električnih kablova i sličnog, kako biste spriječili njihovo oštećivanje i lom. Ne otresajte i ne čistite neizolirane električne vodove kao ni ostala strujna tijela i aparate jer su te radnje opasne po život!

Izbjegavajte bespotrebna kretanja, posebno ispod krovova objekata ili ispod drveća.

Ukoliko izlazite, koristite obuću s gumenim hrapavim đonom kako bi se smanjila opasnost od klizanja i pada na poledici ili snijegu.

Temeljno očistite snijeg i led sa svog motornog vozila prije uključivanja u saobraćaj, uz obavezno korištenje zimske opreme na vozilu.

Ukoliko ste zbog obilnih snježnih padavina i neočišćenih puteva ostali izolovani, a u hitnoj ste situaciji (slučaj potrebe ljekarske ili veterinarske pomoći, bolničkog liječenja, oskudijevate neophodnim namirnicama, energentima i slično), možete nazvati sljedeće brojeve telefona: Civilna zaštita – 121, Policija – 122, Vatrogasci – 123, Hitna pomoć – 124.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA