Ceste Federacije najavile: Evo kada će biti završeni radovi na Karauli

Fena
Ceste Federacije najavile: Evo kada će biti završeni radovi na Karauli
FOTO: Fena / Ilustracija

Radovi na dionici Kladanj - Podpaklenik u završnoj su fazi,potvrđeno je iz JP Ceste Federacije BiH.

Ističu da je, usljed vremenskih neprilika u toku zime i kišnih dana u proljetnom periodu, izvođaču odobren produžetak roka te je planirani završetak radova kraj septembra.

Radovi su podijeljeni u tri faze. Prva faza radova podrazumijevala je izgradnju mostova M11 (L=140 m) i M12 (M=145 m) i oni su završeni u 2014. godini.

Druga faza radova podrazumijevala je izgradnju tunela Karaula ukupne dužine 902 m i trase ispred i iza tunela 840 m + 355 m= 1195 ,00 m. Ukupna dužina ove dionice (faze) zajedno sa tunelom iznosi 2 km (2.055 m). Radovi druge faze završeni su u septembru 2016. godine. Izvođač je bila kompanija Strabag AG, Spittal - Austrija.

Ugovor za završetak radova na izgradnji magistralne ceste M-18, dionica Kladanj - Podpaklenik na prevoju "Karaula", Faza III - P135 - P254 potpisan je 2. februara 2018. sa izvođačem JV Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo & ŽGP d.d. Sarajevo.

„Radovi treće faze podrazumijevaju izgradnju trase ukupne dužine L= 1.506 m (1,5 km) i izgradnju mostova M13 (L= 280 m) i mosta M14 (L= 120 m). Betonski radovi na mostovima M13 M14 su završeni. Trenutno se radi na izradi hidroizolacije na mostovima. Iskopi na trasi su završeni  i radi se na izradi gornjeg stroja kolovozne konstrukcije - drenaže, tamponi, rigoli, nakon čega će se pristupiti asfaltiranju“, navode iz JP Ceste FBiH.

Kompletiranjem treće faze radova, dodaju, ukupna dionica dobija svoj značaj i dobija se moderna saobraćajnica dužine 4,5 km koja će imati tri trake od kojih je jedna traka predviđena za kretanje sporih vozila.

Ranije je bilo najavljeno da će radovi biti završeni do kraja jula 2019. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije