Centar za napredne tehnologije: Prvi koraci u razvoju tehnologije za zelenu energiju

/ Komentari (9)

Povratak na članak
Objavite komentar kao gost ili se prijavite.

NAPOMENA: Komentari su isključivo lični stavovi autora. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i pisanja komentara koji podstiču na mržnju. Strogo zabranjen bilo kakav govor mržnje na portalu radiosarajevo.ba, zbog kojeg možete biti krivično procesuirani. Radiosarajevo.ba ima pravo i obavezu da na zahtjev zvaničnih organa dostavi podatke o korisniku čiji komentari sadrže govor mržnje, kao i da korisniku trajno blokira pristup. Obaviještavamo vas da svaki čitatelj dobrovoljno pristupa čitanju i kreiranju komentara i prihvata mogućnost da neki komentari mogu sadržavati narativ koji je u suprotnosti sa vjerskim, nacionalnim, moralnim i drugim načelima. Radiosarajevo.ba ima pravo da obriše sporne ili prijavljene komentare bez najave i objašnjenja. Radiosarajevo.ba koristi automatski sistem prepoznavanja i uklanjanja govora mržnje i drugih neprimjerenih sadržaja u komentarima.

Primijer grijanja jedne prostorije domaćinstva električnom snagom tokom određenog vremenskog perioda (to se plaća) tokom zimskog perioda

Zamislite da vam treba toplotna snaga grijanja od recimo 2000 vati. Može se dobijati na mnogo načina od kojih možemo uporediti ove: trošenjem struje električnom snagom 2000 vati (iz recimo kalolifera), ili trošenjem struje električnom snagom od 500 vati koja istodobno grije toplotnom snagom 500 vati i još toplotnom snagom 1500 vati koju izvlači iz vanjskog dijela klima uređaja.

Razlika između navedana dva primijera

Prvi slučaj: (2000 vati toplotne snage)=(2000 vati električne snage koja za mene znači trošenje novca). Drugi slučaj:(2000 vati toplotne snage)=(500 vati električne snage koja za mene znači znatno manje trošenje novca)+(1500 vati toplotne snage kojom se besplatno izvlači toplotna energija iz vanjskog dijala klima uređaja.njegovim rashlađivanjem)..

Finansijski aspekt navedana dva slučaja

Prvi slučaj znači COP=1 jer plaćam 1/1=1 a drugi slučaj znači COP=4.jer plaćam samo 1/4=0.25.

Prvi način

Kalolifer, kvarcna grijalica, termoakulaciona električna peć, konvektor, plinska peć, peć na ugalj, drvo, brikete, imaju koeficijent performanse koji iznosi COP=1.

Drugi način

Klima uređaj u režimu zagrijavanja (zimski period) može imati COP=4 što pojednostavljeno kazano znači da je moguće postići 4 puta jeftinije zagrijavanje.

Mogućnosti na gigantskoj skali

Jedan ogromni klima uređaj u blizini termoelektrane bi joj mogao zagrijavati kotao tako da pomenuto postrojenje ima istu proizvodnu moć uz znatno manju potrošnju uglja, nafte, plina itd, što je i ekološki i zdravstveno korisno za stvorenja koja žive u blizini takvih postrojenja.

Ima i još boljih mogućnosti

Tuzla bi možda mogla čak i povećati proizvodnu moć termoelektrane uz istodobno udisanje znatno čistijeg zraka što bi njenim stanovnicima poboljšalo zdravlje.

Jedan od mogućih planova čijom realizacijom bi Tuzla godine 2023-e mogla postati simbol visokog životnog standarda

Tokom narednih 10 godina Tuzla bi mogla izgraditi još i nekoliko ogromnih ekoloških usavršenih vrsta čistih termoelektrana koje bi pomenutom gradu višestruko povećale proizvodnu moć električne energije, od čije prodaje bi bilo moguće vrlo izdašno subvencionirati i finansirati prekvalifikovanje rudara iz ugljenokopa na poslove izgradnje gigantskih klima uređaja.

Tuzla godine 2033-e

Ogromna moć vrlo čistih načina proizvodnje struje i nevjerojatno visok životni standard.uz izuzetno čisto poljoprivredno zemljište i visokomodernizovani uzgoj goveda, krava i slično na industrijskoj skali.

/ Najnovije