Čas historije: O čemu je Joe Biden svojevremeno razgovarao s Titom

Radiosarajevo.ba
Čas historije: O čemu je Joe Biden svojevremeno razgovarao s Titom
Foto: Twitter / Biden i Tito

Joseph Joe Biden i službeno je nominiran za izazivača Donaldu Trumpu na američkim predsjedničkim izborima u novembru.

Na započetoj virtualnoj konvenciji Demokratske stranke u Milwaukeeju javno je demonstrirao široku koaliciju otpora "pogrešnome predsjedniku“ u kojoj su se našli brojni uglednici: od bivše prve dame Michelle Obama, preko donedavnog Bidenova unutarstranačkog rivala Berniea Sandersa pa sve do istaknutog republikanca i Trumpova kritičara Johna Kasicha.

Analitičari i američka javnost među najveće Bidenove izborne terete najčešće uvrštavaju njegove godine i dugogodišnju pripadnost političkom establishmentu. Bude li izabran u Bijelu kuću, s punih 78 godina bit će najstariji američki predsjednik u historiji u svom prvom mandatu.

Ovih su dana mediji u široj regiji kao zoran dokaz njegove vremešnosti izvukli Bidenovo svojedobno druženje s jugoslavenskim predsjednikom Josipom Brozom Titom. Kao senator iz Delawarea, naime, aktualni je Trumpov rival bio član delegacije bivšeg američkog predsjednika Jimmyja Cartera, koja je na čelu s čuvenim diplomatom Averellom Harrimanom 1979. doputovala na pogreb ideologa jugoslavenskog samoupravnog sistema Edvarda Kardelja.

Tom se prilikom Biden uspio upoznati s Titom te je zajedno s Averellom Harrimanom s njime razgovarao oko dva sata. Tito i Harriman govorili su o Drugom svjetskom ratu i razmjenjivali stavove o komunizmu i Staljinu, prisjećao se poslije Biden, a s vremena na vrijeme Harriman bi dobacio: "Reci mu što mladi o svemu misle, Joe!"

Na internetu se pojavilo i navodno pismo koje je Biden poslao Titu, čiju autentičnost nismo mogli potvrditi:

Pismo Joe Bidena - undefined

Foto: Twitter: Pismo Joe Bidena

Neki srbijanski tabloidi ovaj su povijesni susret ovih dana prezentirali u svjetlu umobolno-urotničkih konstrukcija po kojima su Tito i Biden još tada, davne 1979., kovali svoje globalne planove protiv Srba, piše SD. Nije tajna da mediji pod Vučićevom kontrolom otvoreno navijaju za Bidenova konkurenta Trumpa i da mu priželjkuju još jedan mandat, premda je (ili baš zato) demokratski predsjednički kandidat izniman poznavatelj stanja i odnosa u našoj regiji, kao i čitavoj istočnoj Europi.

Biden je diplomatski veteran koji je naše krajeve pohodio na desetke puta.

Najnovije ankete pred američke predsjedničke izbore govore da se prednost Joea Bidena pred Donaldom Trumpom postupno topi u odnosu na juli: prema istraživanju instituta SSRS, koje prenosi CNN, ta je razlika pala s devet na čak četiri posto. Hoće li Biden uz podršku zamjenice Kamale Harris u uslovima virtualne kampanje i otkazanih izbornih skupova uspjeti zadržati pristaše, uvjeriti neodlučne i motivirati umorne pitanje je za puno više od milijun dolara...

Mnogi marketinški stručnjaci su skeptični, jer je Trumpov rival za mnoge utjelovljenje dugogodišnjeg političkog statusa quo. Njegova figura ne reprezentira brojne nade crnoputih građana, Latinoamerikanaca, žena, mladih i progresivnih na način kao što to, primjerice, čini Alexandria Ocasio Cortez. Može li iskusni politički veteran, s diplomatskim počecima u Titovoj eri, američkom snu u 21. stoljeću udahnuti novu budućnost?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije