Vraća se izvorni sjaj Baščaršijskoj džamiji: Restauracija vrijedna milion KM

H. A.
Vraća se izvorni sjaj Baščaršijskoj džamiji: Restauracija vrijedna milion KM
Restauracija jedne od najstarijih džamija u Sarajevu i BiH trebala bi početi u narednom periodu, kako je potpisano protokolom između generalne Direkcije vakufa Republike Turske i Vakufske direkcije IZ u BiH.

Riječ je džamiji koju je sagradio hodža Durak 1528. godine, po čemu je i dobila ime, džamija Havadži Duraka ili Baščaršijska džamija.

Medžlis Islamske zajednice Sarajevo je investitor i organ koji upravlja ovom imovinom te je u svom domenu nadležan i odgovoran i za realizaciju projekta, potvrdili su za Radiosarajevo.ba iz Vakufske direkcije.

"Restauracija će Baščaršijskoj džamiji vratiti izvorni sjaj i bit će u potpunosti restaurirana zajedno s vanjskim uređenjem. Predviđena je restauracija kompletnog objekta, kako vanjskog dijela tako i unutrašnjosti s restauracijom slikarskih elemenata. Konzervatorsko-restauratorski radovi na eksterijeru džamije - kamena fasada, stolarija, limeni pokrov, na haremskom zidu, šadrvanu, te vanjsko uređenje harema - popločavanje i hortikultura. Konzervatorsko-restauratorski radovi na enterijeru džamije - malterisane, drvene i kamene površine", otkrili su nam iz Vakufske direkcije.

Novim projektom predviđena je izgradnja abdesthane i mokrog čvora u haremu džamije, koje do sada nije bilo,  s tim da će navedeno biti izgrađeno ispod nivoa zemlje kako se ne bi narušila ambijentalna cjelina.

"Nije poznato koliko će trajati restauracija Baščaršijske džamije, s obzirom na to da je riječ o jednom veoma važnom i zahtjevnom kulturno-historijskom objektu. Na osnovu procjene izvođača radova, predviđeno je da restauracija traje otprilike 500 dana, međutim treba naglasiti da je ovaj vakufski objekt proglašen nacionalnim spomenikom, što dodatno iziskuje mjere zaštite na izvođenju radova. Rok od 500 dana je određen računajući stepen restauracije kao i činjenicu važnosti ovog objekta ne samo za IZ u BiH već za Grad pa i za BiH. Međutim mi se iskreno nadamo da će radovi na restauraciji biti završeni i prije roka", poručili su iz Direkcije.

Restauracija Baščaršijske džamije, procjenjuje se da će investicija biti oko jedan milion KM.

"U toku agresije na BiH, pretrpjela je znatna oštećenja koja su djelimično popravljena. Poslije agresorskog rata bile su određene intervencije na džamiji, ali samo u smislu održavanja objekta i te građevinske intervencije su obično bile nužne kako bi objekat bio stavljen u funkciju.

Planiranom restauracijom nije predviđeno da džamija bude zatvorena, osim kada budu rađeni unutrašnji radovi. S obzirom na važnost i položaj objekta mi smo načelno s izvođačem radova i s Medžlisom IZ Sarajevo dogovarali da džamija bude u funkciji tokom restauracije, izuzev kada se bude radilo na unutrašnjosti džamije, s tim da ćemo nastojati da radovi na restauraciji unutrašnjosti džamije traju što kraće", poručuju iz Vakufske direkcije za Radiosarajevo.ba.

Historijska građevina - Baščaršijska džamija u Sarajevu je Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika proglašena nacionalnim spomenikom BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije