Čarobna vožnja balonom na 800 metara iznad magične Kapadokije

2
A. Sokolović
Čarobna vožnja balonom na 800 metara iznad magične Kapadokije
Foto: Pintarest / Ljubavna dolina u Kapadokiji

Turska. Kada spomenete ovu prelijepu euroazijsku državu smještenu u jugoistočnoj Europi, prva pomisao vam je skoro uvijek šoping ili obilazak Istanbula ili ljetni odmor na prelijepim obalama Kemera ili Marmarisa.

Turska, osim sigurnog turizma zadnjih mjeseci u vrijeme korone, posljednjih godina uživa uz još dva veoma popularna mjesta za brojne turiste koji dolaze iz Bosne i Hercegovine i Balkana, ali i Rusije, Ukrajine i Azijemagična Kapadokija i prelijepi SKI resort Erciyes, nedaleko od Kayserija.

Upravo među tim turistima našla se i ekipa portala Radiosarajevo.ba, koja je uživala u oba turistička mjesta u Turskoj, gdje smo se mogli uvjeriti koliko je u vrijeme pandemije turizam u nama prijateljskoj zemlji – siguran. I zaista jeste.

Čarobna vožnja balonom iiznad Kapadokije - undefined

FOTO: AA: Čarobna vožnja balonom iiznad Kapadokije

Za opis svih ljepota Kapadokije zaista su vam premala dva dana koliko smo mi bili, ali ćemo u ovom tekstu učiniti sve da vam približimo čarobnu vožnju balonima na 800 metara visine iznad prirodnih ljepota jedne od najpoznatijih turističkih destinacija na svijetu.

Magična Kapadokija

U samom srcu Anadolije nalazi se magična Kapadokija. Teško ćete se odlučiti na prvu šta izabrati. Vožnju balonom, kupanje u bazenima sa prelijepim pogledima na prirodne ljepote ove oblasti zaista neobične arhitekture koje su nastale zbog vulkanskih lava, kiše i vjetrova.

Kada pričamo o Kapadokiji, nemoguće je ne spomenuti neobične i unikatne formacije stijena koje su sačinjene od vulkanskog pepela. Kada se udobno smjestite i prenoćite u jedan od autentičnih hotela (birajte da obavezno ima bazen ako dođete u toku ljetne sezone, op. a.) iz petog, šestog ili sedmog stoljeća, koji se ne mogu vidjeti nigdje u ostatku svijeta, krenite u sami cik zore u vožnju balonom.

Da, cijena jednog noćenja za dvije osobe se kreće od 60 do 400 eura, zavisno od luksuza u kojem želite uživati.

Let balonom iznad “vilinskih dimnjaka” odvija se u cik zore kada su vjetar i vazdušne struje najslabije.

Mi smo krenuli u četiri sata ujutro. Rast adrealina se osjetio odmah čim smo ugledali prve balone da su spremni na čarobni let iznad Doline ljubavi (Love Valley), Dolina goluba (Valley Pigeon), Dolina mašte ili Dolina manastira.

Za zaljubljene najzanimljivi je let iznad Doline ljubavi, ispod koje se nalazi na stotine „uzdignutih šatora - vilinski dimnjaci“ koje podsjećaju na muški spolni organ i zbog kojeg je dolina i dobila naziv Love Valley. Simpatično.

Cijena leta se kreće između 110 i 200 eura po osobi. Sve to zavisi od dužine leta i visine na kojoj želite da letite. Za djecu je cijena 50 posto manja, a mi smo se popeli do 800 metara iznad Kapadokije. Ograničenja nema, letovi se odvijaju tokom čitave godine, a u jednom balonu može da leti 12 ili 24 osobe, uz „pilota“ kojim upravlja i asistenta koji daje koordinate i upozorava na ostale balone koji se nalaze u blizini.

Čarobna vožnja balonom iiznad Kapadokije - undefined

FOTO: AA: Čarobna vožnja balonom iiznad Kapadokije

Uživanje i adrenalin na 800 metara visine

Let traje između 50 i 90 minuta. Što više novca, veće uživanje i adrenalin. Uz napomenu, da pilot tokom leta održava kontakt sa svojom ekipom na zemlji putem radio-veze, koji daju oređene i važne smjernice da ne bi došlo do sudara dva balona.

Kada smo se popeli na 800 metara užitak je bio potpun. Zaista prelijepo i fascinantno. Naša je preporuka da jednom u životu trebate doći sa voljenom osobom i probati čarobni let balon iznad Kapadokije na 800 metara visine.

Naravno, nemojte zaboraviti svoje mobitele, fotoaparate i ostalu digitalnu "aparaturu" kako biste snimli kadrove koje ćete moći ostaviti i svojim unucima.

Vjerujemo da će vam sve biti fenomenalno i da ćete uživati i taj dan pamtiti do kraja života.

Kapadokija na listi svjetske baštine UNESCO-a

Kapadokija je jedna od najpoznatijih turističkih destinacija u Turskoj gdje se spajaju ljepote prirode i historije, formirajući jedan od najljepših krajolika na svijetu, koji je nastao erozijom vulkanskog pepela.

Dok su geološka kretanja formirala bijele vilinske dimnjake (Love Valley), ljudi su tokom historije u Kapadokiji ostavili tragove civilizacija, gradeći u stijenama kuće i pretvarajući ih u remek djela.

Kapadokija je na listi svjetske baštine UNESCO-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije