Kako izgleda policijski sat u Turskoj: Šta radi policija, kako se provode turisti

0
A. S.
Kako izgleda policijski sat u Turskoj: Šta radi policija, kako se provode turisti
Foto: EPA-EFE / Kako izgleda policijski sat u Turskoj

Pojačavajući mjere protiv drugog vala pandemije COVID-19, Turska je od decembra 2020. godine uvela nova ograničenja, uključujući policijski sat za radne dane i vikend.

Policijski sat primjenjuje se svakog radnog dana od 21 sat navečer do 5 sati ujutro, te tokom cijelog vikenda (potpuno zatvaranje zemlje od 21 sat navečer u petak sve do 5 sati ujutru u ponedjeljak).

Ekipa portala Radiosarajevo.ba je posjetila Kayseri, gdje smo se uvjerili kako ovaj policijski sat funkcionira.

Kako nam je rekao Osman, turistički vodić iz Istanbula s kojim smo razgovarali, trgovački centri, tržnice, frizeri i slične radnje i trgovine su do daljnjeg otvorene svakog dana od 10 do 20 sati.

Restorani, kafići i ostale ugostiteljske radnje zatvoreni su i prešli su isključivo na pružanje usluga dostave.

Podsjetimo, obavezno je nošenje zaštitne maske na svim javnim mjestima te je uvedena i zabrana pušenja na ulicama i na stanicama javnog prijevoza kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

"Na snazi je i zabrana korištenja usluga javnog prijevoza za osobe mlađe od 20 godina i one iznad 60 godina starosti", dodaje Osman, koji je podvukao da su ove mjere donijele odmah rezultat, jer se broj zaraženih od korone polako smanjuje.

Od ove mjere izuzeti su stranci, pa smo se tako bez problema mogli prošetati centrom Kayserija.

Važno je napomenuti - da svaki turista se koji iza 21 sat odluči u šetnju gradom, mora kod sebe imati pasoš i negativan PCR test, s kojim je ušao u Tursku.

Tokom polusatne šetnje Kayserijem, sreli smo veoma malo ljudi.

Kako izgleda policijski sat u Turskoj - undefined

Foto: EPA-EFE: Kako izgleda policijski sat u Turskoj

Policijske kontrole su na svakom koraku. Napravljeni su punktovi za vozače, gdje se, recimo, od tri saobraćajne trake koristi samo jedna, dok su čunjevima napravljene dvije gdje se parkiraju vozila koja čekaju na kontrolu.

Evidentno je da sve funkcionira besprijekorno. Primjetili smo da se ne zaustavljaju gradski autobusi, da se ne bi stvarala prevelika gužva.

Turska se na ovaj način priprema za turizam. Žele da se na najbrži mogući način smanji broj zaraženih i da se što spremnije uđe u novu turističku sezonu.

Građani Turske su optimisti, veoma su disciplinirani, a COVID-policija na svakom većem trgu upozorava građane da nose maske na pravilan način. Sve se poštuje bez ikakvih pogovora.

Kako izgleda policijski sat u Turskoj - undefined

Foto: EPA-EFE: Kako izgleda policijski sat u Turskoj

Turisti mogu šetati gradom iza 21 sat, ali se rijetko ko odluči na taj korak jer su svi restorani i diskoteke zatvorene.

Radije se odluče na boravak u hotelima, gdje do ponoći rade restorani i barovi. Naravno i tu se poštuju sve sigurnosne mjere

Restorani rade, naravo, samo - dostavu.

Higijenski setovi se nalaze na svakom stolu. Prije ulaska u restoran ili bar obavezno se dezinficiraju ruke. Svi konobari rade sa zaštitnim maskama.

Važno je i dodati da više nema onih starih jelovnika na stolu. Sve se sada naručuje preko QR koda, koji se nalazi na stolu.

"Dovoljno je samo skenirati QR kod putem svog mobitela i na desktopu ćete dobiti jelovnik šta možete naručiti. Sve brzo i jednostavno", dodao je Osman.

Ove mjere važe do 1. marta, kada će Vlada u Ankari objaviti novu mjeru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije