Carina s Kosova i „nečastivi u gradu“

Radiosarajevo.ba
Carina s Kosova i „nečastivi u gradu“
Foto: Radiosarajevo.ba / Ova sedmica bila je intenzivna

Sedmica za nama bila je intenzivna.

Piše: Faruk Vele

Dobili smo novo Predsjedništvo BiH i carine s Kosova od 100 posto na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije, nadu iz Europske unije da ćemo biti njezini dio, ali i direktno uplitanje susjeda i ispade zastupnice Hrvatske, inače bivše bh. ambasadorice, Željane Zovko, koja tvrdi da su Turska i IZBiH nametnule Željka Komšića. Prenijeli smo i žestok odgovor Željka Komšića. Francuzi su se borili za niže cijene goriva, a građani Sarajeva i Banje Luke za pravdu...

Ovo su ljudi i događaji koji su obilježili proteklih sedam dana.

FRANCUSKA I CENER - Širom Francuske u subotu su održani protesti zbog povećanja cijena goriva. Jedna ženska osoba stradala je tokom protesta. Potpuno je to neshvatljivo Bosancima i Hercegovcima koji ne protestiraju ni kad hljeba nemaju. Doduše, mi ionako „sipamo za cenera“. Ma kolika cijena bila.

Članovi Saveza logoraša Bosne i Hercegovine, bivši logoraši i članovi njihovih porodica su, polaganjem cvijeća i pomenom na stradale logoraše, obilježili godišnjicu početka raspuštanja logora "Manjača". Logoraši su poručili: „Ne ponovilo se!“.

U Bihaću su odražni novi protesti protiv vlasti zbog nerješavanja pitanja migrantske krize.

"Insistiramo na nastavku onemogućavanja priliva novog broja migranata na područje Unsko-sanskog kantona (USK)“, poručeno je sa skupa.

Udruženje „Sedma muslimanska viteška oslobodilačka brigada“ obilježilo je 26 godina od formiranja ove brigade. Bakir Izetbegović je kazao je da se "Bosna i Hercegovine mora naoružavati ili će, ako bude slaba, biti lagan plijen".

"Siromašni susjedi, Srbija i Hrvatska, troše novac na skupo oružje. Vidite te raketne sisteme i avione po Srbiji i Hrvatskoj, a mi u svemu tome moramo držati balans. Ako budemo slabi, ako procijene da smo slabi, bit ćemo im lagan plijen", kazao je Izetbegović i dodao da je „BiH na pravom putu u vezi s naoružavanjem“.

Američka CIA je došla istog dana do zaključka da je ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija naredio saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman.

Dok SDS puca po šavovima, ta stranka održala je u Istočnom Sarajevu sjednicu Glavnog odbora. Aktuelni predsjednik Vukota Govedarica dobio je podršku, te poručio da „nema koalicije sa SNSD-om Milorada Dodika“.

Pažnju javnosti u našoj zemlji, ali i regionu izazvao je sedmogodišnji Nail Jakupović iz Bihaća. U subotu je objavljeno da su prikupljena sredstva za njegovu operaciju. Gostujući u emisiji Ispuni mi želju Televizije Hayat, voditeljici Šejli Cocalić dječak je otkrio da ga drugari u školi zovu „strašilo“. To dosta govori o nama.

VUKOVAR–GRAD HEROJ – U Vukovaru je obilježena 27 godišnjica stradanja grada heroja. Više desetina hiljada građana iz Hrvatske i inostranstva, visoke delegacije, prisustvovalo je polaganju vijenaca i misi za poginule i nestale branitelje Vukovara na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata. I u BiH su se mnogi prisjetili žrtava Vukovara.

Viktor Jakovič, prvi ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini, kazao je kako je u BiH ostvaren napredak, ali da još uvijek treba mnogo toga uraditi.

„Treba smisliti nešto novo za BiH“, poručio je.

Dašak vedrine u naše živote unijela je odlična Amira Meduljanin koja je nastupila na HRT-u u emisiji "A strana". Oduševila je publiku i gledatelje širom regiona izvedbom pjesme Kemala Montena „Dušo moja“.

EVROPSKI UDARAC PLENKOVIĆU I ČOVIĆU - Novoizabrana predsjednica RS Željka Cvijanović i potpredsjednici Ramiz Salkić i Josip Jerković položili zakletvu u entitetskom parlamentu, čime su i zvanično stupili na dužnost.

Novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS, Milorad Dodik, u prvom obraćanju pred NSRS pozvao je nadležne europske institucije da BiH bez odgađanja dodijeli status kandidata za članstvo u Evropsku uniju.

Narodna skupština Republike Srpske imat će prvi put u svojoj historiji i narodnu poslanicu koja nosi hidžab. Riječ je o Begiji Smajić iz Srebrenice koja je u NSRS ušla na listi “Zajedno za BiH” koja ima četiri poslanika.

U Sarajevu su nastavljeni razgovori o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo. Dogovoreno je čak 300 mjera koje će provesti ukoliko uspiju da fomiraju vlast. KS bi novu vladu mogao dobiti već u decembru.

Kancelar Republike Austrije Sebastian Kurz organizirao je u Beču radni doručak s premijerima zemalja Zapadnog Balkana i dva evropska komesara kako bi naglasili europsku perspektivu.

Vijeće za vanjske poslove EU, na čelu sa visokom predstavnicom za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini raspravljalo je o situaciji u BiH nakon Općih izbora. Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a nisu usvajali zaključke koji se odnose na BiH, ali su uputili poruku političarima u BiH da što prije formiraju vlast. Iako su zvaničnici Hrvatske i HDZ-a BiH govorili da će EU pritisnuti, prije svega, bošnjačke političare da pristanu na Izborni zakon u BiH po mjeri Dragana Čovića to se nije dogodilo.

Prisjetili smo se i 30. godišnjice od Mitinga na Ušću kada je Slobodan Milošević najavio ratove. Poredeći to vrijeme s današnjim, možda bi situaciju opisala Miloševićeva opaska s jednog drugom mjesta, Gazimestana – da smo „ponovo u bitkama, i pred bitkama“, te da „one nisu oružane, mada i takve još nisu isključene“.

DODIK U SARAJEVU – Dobili smo nove cijene goriva na pumpama u FBiH.

Snijeg je stigao u BiH. Sarajevske planine, Igman, Jahorina i Trebević već su pokrivene bijelim pokrivačem. Ubrzo su stigle „vijesti o snijegu“ i u drugim dijelovima naše zemlje.

No, to nije bila vijest dana. A možda i jeste.

U Predsjedništvu BiH je obavljena inauguracija novih članova Predsjedništva BiH.

Počela sjednica u Predsjedništvu: Dodik preuzima mjesto predsjedavajućeg
Obraćanje Dodika u Sarajevu: Nije mi namjera da bilo kome ili čemu štetu činimo
Komšić u Predsjedništvu: Neka nam misija vodilja bude budućnost naše djece
Džaferović: Učinimo da se svi građani BiH osjećaju ponosno!

Prije svečanosti BiH je obišla vijest da su u više bh. gradova oblijepljeni plakati protiv Željka Komšića.

Javnost je pratila kako je Dodik dočekan u Sarajevu. Prije svega, jer je ranije kazao da nikada neće doći u glavni grad BiH, ali i drugih kontroverznih izjava u pogledu naše države.

Tamo, međutim, nije bilo „srpske trobojke“ na kojoj je ranije insistirao.

Ništa ga nije spriječilo da svečani trenutak obilježi fotografirajući se i sa svojom djecom. Lijepo.

No, u „bliskoistočnom Sarajevu“ nije bilo Emira Kusturice. On je svratio tek do Istočnog Sarajeva. U Lukavici je čestitao Dodiku.

Zastupnik Evropskog parlamenta, Jasenko Selimović, kazao je za Radiosarajevo.ba da je EU prozrela namjere Hrvatske u vezi s našom zemljom.

Za to vrijeme Tuzlaci su najavili veliki obračun sa Turcima! Na velikom kulinarskom spektaklu napravit će najveću baklavu na svijetu, možda tešku i do tone.

Nizom aktivnosti hercegovački logoraši obilježit će prvu godišnjicu presude u slučaju „Prlić“. Tim povodom za Radiosarajevo.ba govorio je Emir Hajdarović.

Zvonimir Boban, nekadašnji legendarni nogometaš Dinama i Milana i bivši član Vatrenih, boravio je u posjeti Sarajevu i Nogometnom savez Bosne i Hercegovine.

Bh. reprezentativac Ognjen Vranješ oglasio putem Instagrama nakon utakmice sa Austrijom, a sve zbog činjenice da se na kraju meča nije pozdravio sa BH Fanaticosima, kao i da nije bio na zajedničkoj slici naših igrača i navijača.

PRAVDA ZA DŽENANA I DAVIDA - Građani Sarajeva i Banje Luke ponovo su tražili pravdu na ulicama ovih gradova.

Jedanaesti po redu protesti "Pravda za Dženana" održani su u Sarajevu ispred BBI-a centra, a prisutnim građanima opet su se obratili članovi porodice Memić.

„Mislio sam da će pronaći ubicu, a oni su kaznili mene“, kazao je Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana Memića.

Naime, tog je dana otkriveno da je Policijska stanica Centar podnijela zahtjev Općinskom sudu u Sarajevu za pokretanje prekršajnog postupka protiv Muriza Memića jer je 5. oktobra organizirao okupljanje građana, a prethodno nije podnio prijavu za njegovo održavanje.

Veliki skup  „Pravda za Davida“ po 241. put održao se na Trgu Krajine gdje je na mirnom okupljanju prisustvovao veliki broj ljudi.

Region je potresla vijest da je Vlada Kosova uvela carine od 100 posto na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije. Analizirali smo šta ta odluka znači.

Žestoko je reagirala Europska unija.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je čak Kosovo da povuče odluku o povećanju carina na robu iz Srbije i BiH, rekavši da je ta odluka u potpunosti političke naravi. To je razumljivo jer Srbija izvozi skoro 300 miliona eura vrijednosti robe na Kosovo! Kamo sreće da svi više razmišljamo o ekenomiji.

Obilježena je godišnjica Daytonskog sporazuma. Tog 21. novembra, prije 23 godine u vojnoj bazi Wright-Patterson u gradiću Daytonu, u američkoj državi Ohio, parafiran je Opći okvirni sporazum za mir u BiH, poznatiji kao Dejtonski mirovni sporazum. Tako smo dobili mir kojeg ne znamo čuvati.

Analizirali smo i kako je posljednji Jugosloven napustio Predsjedništvo BiH.

Dok se najavljuju krize u državi, konstituirajuća sjednica novog saziva Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zakazana je za 27. novembar.

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Theodor Meron očekuje da će presuda po žalbenom postupku u predmetu Radovana Karadžića biti donesena u prvom kvartalu sljedeće godine.

Bokser Adnan Ćatić, alijas Felix Sturm, govorio je samo za Radiosarajevo.ba o navodima njemačkog lista Bild da bi mogao dobiti do 10 godina robije, a nakon što je protiv njega podignuta optužnica u Kelnu zbog dopinga. 

ŠOVINISTIČKI I ISLAMOFOBIČNI ISPADI - Zastupnica Europskog parlamenta Željana Zovko na sjednici Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta optužila je Islamsku zajednicu u BiH i Republiku Tursku da stoje iza izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH.

"Imali smo posjetu Erdogana godinu prije izbora i trebamo poentirati da je Turska igrala najjaču ulogu u izboru Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH. Islamska zajednica je instruirala kako da se glasa za hrvatskog člana tako da je Komšić izabran, većinski, muslimanskim glasovima", rekla je Zovko.

Reagirala je Islamska zajednica. Kazali su da su istupi Zovko zapravo „nastavak zlonamjerne kampanje hrvatske desnice protiv muslimana“.

U izavi za Radiosarajevo.ba žestoko je regirao član Predsjedništva BiH, Željko Komšić. Ispade Zovko nazvao je šovinističkim i islaofobičnim divljanjem.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković upozorio je da je u BiH ugroženo 10.000 radnih mjesta nakon što je Kosovo uvelo 100 postotne carine na bh. proizvode. Vijeće ministara ne razmatra zasad nikakve kontramjere.

U Kantonalnom sudu Sarajevu Kerim Mudželet osuđen je na  sedam godina zatvora jer je skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj je poginula Jelena Opričić iz Srbije.

Nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine naredilo ponovno otvaranje istrage u predmetu "Dobrovoljačka", oglasio se penzionisani general Armije RBiH Jovan Divjak, koji je 2011. godine i sam uhapšen u  Beču na osnovu Interpolove potjernice koju je za njim raspisala Srbija.

„Bakir Izetbegović (bivši presjedavajući Predsjedništva BiH i lider SDA) bio je gore na Kazanima i izvinio se. Trebao je da to uradi i u Doborovljačkoj. U Dobrovoljačkoj se desio zločin! Nije se desio pod upravom komande, niti vlasti, to su pojedinci bili. S tim pojedinicima je trebalo da se to uradi (procesuirati ih,op.a.) odmah kad se desilo, a ne 25 godina poslije“, rekao je general Divjak.

Pisali smo i o raskrsnici na kojoj se u novinarskoj karijeri nalazi naš Dijamant Edin Džeko.

BIA U SARAJEVU - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik već trećeg dana svog mandata uspio je prekršiti državni zakon.

Naime, prilikom predaje akreditivnih pisama za novoimenovanog ambasadora Republike Srbije u Bosni i Hercegovini Aleksandra Đorđevića, pored zastave BiH bila je istaknuta i zastava manjeg bh. entiteta.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović najoštrije su osudili postupak postavljanja zastave bh. entiteta RS prilikom ceremonije u Predsjedništvu.

Iako je reakcija bila neminovna, Džaferović i Komšić bi trebali biti oprezni i ne prihvatati Dodikovu igru provokacijama u koju ih sve očitije gura, vodeći, naravno, računa o širim interesima.

U sjeni ovog skandala ostala je, zanimljivo, činjenica da je u Sarajevo stigao bivši dugogodišnji šef srbijanske obavještajne službe BIA i Vučićev čovjek od povjerenja. Riječ je, naravno, o ambasadoru Đorđeviću.

Na koncu je, ipak, uklonjena zastava RS koju je Dodik istakao u zgradi Predsjedništva u Sarajevu, i to na zahtjev kabineta Šefika Džaferovića.

U sklopu realizacije Čovićevog plana „B“, čiji je cilj, očito, izazivanje haosa i krize u zemlji, ministrica odbrane BiH Marina Pendeš zabranila je upotrebu počasne jedinice OSBiH na obilježavanju Dana državnosti BiH.

Bivši predsjendik Hrvatske dr. Ivo Josipović dao je intervju za Radiosarajevo.ba u kojem je poručio da se Hrvatska ne smije miješati u unutrašnja pitanja BiH i narušavati bh. suverenitet.

Ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, u kojoj je održana sjednica okupilo se više stotina radnika Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL) koji su došli s ciljem da spriječe zatvaranje postrojenja.

Od nadležnih su zatražili da usvoji odluku kojom im se daje još jedna prilika za rad, a blokirali su i saobraćajnicu ispred zgrade Vlade FBiH.

Demokratska fronta, Socijaldemokratska partija i Naša stranka dogovorile su formiranje jedinstvenog bosanskohercegovačkog političkog bloka, što je potvrdio predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić nakon sastanka u zgradi Predsjedništva sa liderima DF-a Željkom Komšićem i NS Predragom Kojovićem.

Pripadnici kosovske specijalne policije ROSU upali su u petak oko 5 sati, u sjeverni dio Kosovske Mitrovice, u kojem živi većinom srpsko stanovništvo. Uhapsili su četvoricu Srba.  U gradu su se oko pet sati čule sirene za uzbunu koje još uvijek odjekuju, a na ulici je velik broj građana. Čuli su se i pucnjevi. 

Albanski mediji potvrđuju informaciju da je specijalna jedinica kosovske policije ROSU uhapsila četiri osobe, a javljaju da su hapšenja povezana s ubistvom Olivera Ivanovića iz januara ove godine te da je priveden kosovski policajac Dragiša Marković.

Osim njega, kako piše Koha.net, uhapšeni su Saša Ćurčić, Marko Rašić i Nedeljko Spasojević. Osim Markovića, i Spasojević je također pripadnik kosovske policije.

Robert Prosinečki, selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, primljen je na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Tokom dana je stigla vijest da je operiran.

Tokom dana oglasio se i Nogometni savez BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije