Ćamil Duraković istrčao trku, zajedno sa više od 200 trkača

1
Radiosarajevo.ba
Ćamil Duraković istrčao trku, zajedno sa više od 200 trkača
FOTO: Radiosarajevo.ba / Trka održana u Srebrenici

Novi predsjednik Skupštne opštine Srebrenica Ćamil Duraković istrčao je trku, zajedno sa više od 200 trkača. Riječ je o trci koja nosi naziv “Stazama Bosne Srebrene”, a koju je organiziralo Udruženje Dečki u plavom.

Stazama Bosne Srebrene je cestovna utrka na 10.000 metara koju je Udruženje Dečki u plavom organiziralo uz podršku Opštine Srebrenica. Zanimljivo je da je pehare pobjednicima podijelio načelnik Srebrenice Mladen Grujičić.

Inače, ovo je prvi put u historiji da je u Srebrenici održana trka.

Srebrenica se u srednjovjekovnim historijskim izvorima spominje još davne 1291. godine kao Bosna Srebrena, franjevačka provincija, čija je zadaća bila širiti prosvjetu i kulturu. Jedno vrijeme bila je proširena daleko izvan granica Bosne i Hercegovine, prostiravši se od Jadranskog mora sve do Budima i Sofije. U Srebrenici je postojala kovnica novca, a grad je imao svoje sudstvo i pečat.

Tako je krajem 14. stoljeća Srebrenica postala najvažnije rudarsko središte i najznačajnije gradsko naselje bosanske države.

“Na utrci je bilo strogo zabranjeno bilo kakvo političko, nacionalno i slično obilježje. Nije bilo političkih govora i slično. Podjelama barem taj jedan dan u Srebrenici nema mjesta”, poručili su organizatori.

Najbrži takmičar iz Srebrenice bio je Mirsad Siručić, dok je prvo mjesto osvojio Uroš Gutić u muškoj grupi, a Adela Čomor u ženskoj konkurenciji. Drugo mjesto u muškoj konkurenciji pripalo je Emiru Hastoru, a treće Aliji Imamoviću. Drugo mjesto u ženskoj grupi osvojila je Ivana Perlain-Uzunović, a treće Sandra Gangloff.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije