Kaljanac: Prahistorijsko naselje Butmir mora postati arheološki park

E. H.
Kaljanac: Prahistorijsko naselje Butmir mora postati arheološki park
Brojne arheološke organizacije i udruge najavili su ovih dana podnošenje inicijative da se na prostoru naseobinskog kompleksa Butmirske kulture, nadomak Sarajeva, izgradi arheološki park.

Riječ je o inicijativi kojom se nastoji zaštiti Butmirska kultura, te sva nalazišta i predmeti koji su pronađeni, a koji svjedoče o bogatoj historiji ovog dijela BiH.

"Butmirska kultura je prisutna, nije još uvijek sve iskopano i prvi smo koji su pronašli naseobinski kompleks Butmirske kulture. Austro-Ugarska je pronašla materijal, keramiku i slične fragmente, ali nisu obraćali pažnju na podnice, kuće, ognjišta i čitav način života", istaknuo je Adnan Kaljanac, profesor s Katedre za arheologiju Filozfskog fakulteta u Sarajevu.

On je dodao i kako je naredni korak, nakon projekta arheološke prospekcije i definiranja arheološkog potencijala, inicijativa kojom će ovaj lokalitet biti potpuno zaštićen.

"Želimo da se ta kompletna zona zaštiti, da to ostane nacionalni spomenik. Ono što je devastirano, kao arheolozi, ne možemo vratiti nazad, ali ovo što je očuvano treba da bude dio arheološkog parka. Znamo da postoji materijal za njegovu gradnju, to su podnice, kuće, ognjišta, keramika, alati i dalje ćemo se držati tog prijedloga, da bi se sačuvalo ono što je preživjelo", dodao je profesor Kaljanac.

Inače, danas su općini Ilidža predstavljeni postignuti rezultati arheoloških istraživanja na području Butmira, kao i rasprostranjenost arheoloških potencijala na lokacijama Bare, Poljoprivredni institut Ilidža i Termalna rivijera.

Brojni govornici i organizatori današnje prezentacije podržali su inicijativu o gradnji arheološkog parka na području prahistorijskog naselja Butmir, te je vrlo jasno kako je to naredni projekt.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije