Bušatlija: Pojedinci godinama prodaju fosile iz BiH stare i po 15 miliona godina

2
Faruk Vele
Bušatlija: Pojedinci godinama prodaju fosile iz BiH stare i po 15 miliona godina
Printscreen / Mirsad Bušatlija o vrijednoj zapljeni fosila

Vijest da je policija u Hrvatskoj jučer je predstavila vrijednu zapljenu fosilnih ostataka, starih oko 15 miliona godina, zaplijenjenih od 46-godišnjeg krijumčara na granici s BiH u automobilu slovenskih registracijskih oznaka, izazvala je dosta pažnje u regionu.

Piše: Faruk Vele

Pretpostavlja se da zaplijenjeni fosili potječu iz aktivnog ugljenokopa u Gračanici između Gornjeg Vakufa-Uskoplja i Bugojna, javio je ranije HRT. 

Dok hrvatska policija nastavlja s istraživanjem kako bi se utvrdile sve okolnosti u kojima su fosilni ostaci stigli na granicu Hrvatske i BiH, po svemu sudeći, ovo nije bio prvi sličan slučaj.

Poznati profesor historije, Bugojanac, Mirsad Bušatlija autor nekih od najboljih knjiga o ovom gradu, "Povijest Bugojna" i "Bugojno, šetnja prostorom i vremenom", kaže da praksa pljačke bosanskohercegovačkog blaga, pa i sa područja srednje Bosne, nije novijeg datuma.

"Imam saznanja da duži niz godina privatna lica prodaju vrijedne ostatke stare 10-15 miliona godina. Problem je nerada Zavoda za zaštitu kulturno historijskog zavoda, Srednjobosanski kanton (SBK) uopšte nema ovako jednu značajnu instituciju. Takođe, neki artefakti sa lokacije Vesela kod Bugojna završili su u Hrvatskoj", govori Bušatlija za Radiosarajevo.ba.

Voditelj Geološko paleontološkog odjela Hrvatskog prirodoslovnog muzeja Dražen Japundžić kazao je medijima da su, nakon pregleda, i u najnovije smučaju potvrdili da se radi o "vrlo vrijednoj, dragocjenoj i za paleontologe fosilnoj građi od neprocjenjive vrijednosti".

Građa predstavlja ostatke fosilne faune iz geološkog razdoblja srednjeg miocena (prije oko 15 milijuna godina), a najzastupljeniji su ostaci zubi i čeljusti fosilnih praslonova (Gomphotherium i Prodienotherium), nosoroga (Brachypotherium), svinja (Conohyus), dabrova, jelena, goveda itd. Paleontolozi su u građi razaznali i nekoliko primjeraka fosilnih vodozemaca (Salamander).

"Znači radi se o značajnim fosilnim ostacima na osnovu kojih bi mogli saznati puno više o prošlosti naših dalekih predaka na osnovu ostataka životinja iz tog perioda. Slon, tigar, nosorog, itd, govori o tropskoj klimi na ovim prostorima u dalekoj prošlosti", ističe Bušatlija, naglašavajući značaj ovih pronalazaka.

Smatra da je neophodno uključiti institucije kako bi se bh. bloago sačuvalo u našoj zemlji.

"Dakle, neophodno je uključiti nadležne institucije, a to su Federalni zavod za zaštitu kulturno - historijskog nasljeđa u koordinaciji sa Zemaljskim muzejom u Sarajevu koji ima stručnjake za Stari vijek i instrumente za arheologiju", rekao je Bušatlija.

Vrlo vrijedna i bogata fosilna građa

"Primjerci nisu očišćeni ni preparirani, tako da vjerojatno sadrže i druge fosilne vrste, koje se trenutno ne mogu determinirati. Ovo je vrlo vrijedna i bogata fosilna građa i zasigurno će nam dati nove znanstvene spoznaje o životu, klimi i okolišu u pradavnoj zemljinoj prošlosti na području srednje Europe, rekao je Japundžić.

Vrijednost zaplijenjenih fosila procijenio je na više desetaka tisuća eura, uzimajući u obzir vrijednost osiguranja za slične izložbene primjerke koji dolaze u Hrvatski prirodoslovni muzej.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije