Škotska / Otkriće: Pronađen fosil najstarije kopnene životinje

01. 06. 2020. u 09:01:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Fosilizirano stvorenje nalik stonogi otkriveno u Škotskoj možda predstavlja najstariju poznatu kopnenu životinju, skromnog pionira života na Zemlji prije 425 miliona godina.

Naučnici kažu da je fosil iz doba silura, otkriven na ostrvu Kerrera na škotskim Hebridima i nazvan Kampecaris obanensis, naseljavao područje uz jezera i hranio se raspadajućim biljkama.

Fosil najstarije biljke s peteljkom, nazvane Cooksonia, također je pronađen na istom području, piše Hina.

"Iako je Kampecaris najstarija kopnena životinja za koju se zna iz fosila, vjeruje se da su joj prethodili crvi u tlu, vjerovatno prije 450 miliona godina", kazao je paleontolog Michael Brookfield sa Sveučilišta u Teksasu, glavni autor istraživanja objavljenog u časopisu Historical Biology.

Kampecaris, dug oko 2,5 centimetra nalikuje savremenim stonogama, ali je pripadnik izumrle vrste koja nije predak današnjim stonogama. Kampecarisove noge nisu sačuvane u fosilu.

Život se prvo razvio u svjetskim okeanima, a eksplozija bioraznolikosti krenula je ugrubo prije 540 miliona godina.

Trebalo je vremena da se život pojavi i na kopnu, počevši s biljkama poput mahovine prije 450 miliona godina. Kasniji razvoj biljaka s peteljkom poput Cooksonije pomogao je razvoju kompleksnijeg kopnenog ekosustava.

Prvi kopneni kičmenjaci, vodozemci koji su se razvili iz riba koje su živjele u plićaku, pokazali su se prije 375 miliona godina i to su bili preci gmizavaca, ptica i sisavaca kakve danas poznajemo.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA