Ko je Buba Corelli? Burna prošlost Amara Hodžića, bio u zatvoru, platio slobodu

8
J. Ć.
Ko je Buba Corelli? Burna prošlost Amara Hodžića, bio u zatvoru, platio slobodu
Foto: Instagram / Buba Corelli

Reper Amar Hodžić, poznatiji kao Buba Corelli, uhapšen je prošle noći, 15. februara, nakon pucnjave u sarajevskom naselju Stup.

Poznati reper uhapšen je sinoć u 22.55 sati u ulici Ljubljanska, gdje je zatečen u vozilu, koje je tom prilikom policija i pretresla.

Ovu informaciju jutros je za portal Radiosarajevo.ba potvrdio Mirza Hadžiabdić, iz Odjela za odnose s javnošću MUP-a KS. 

Iz sarajevske policije su naveli ranije da je s Corellijem priveden i njegov rođak Omar Curić, a policajci su kod njega navodno pronašli dva pištolja.

Iz MUP-a je jučer neposredno nakon incidenta rečeno da je pucnjavi prethodila masovna tučnjava u kojoj je učestvovalo pet osoba, a dvije su ranjene.

Kako je za naš portal kazao Corelijev advokat Zlatko Ibrišimović, završeno je ispitivanje repera i on će uskoro biti pušten na slobodu.

Prema našim informacijama, ispitivanje je počelo u 13 sati i završeno je u 14.15 sati

Burna prošlost Bube Corellija

Ovo nije prvi put da Hodžić ima problema sa zakonom budući da je 2019. godine osuđen na godinu dana zatvora zbog krivičnog djela neovlaštene proizvodnje i prodaje opojnih droga.

Kantonalni sud u Sarajevu 26. septembra 2019. godine proglasio ga je krivim zbog krivičnog djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, te zajedno s prijateljem Almirom Bozalijom, osudio na po godinu dana zatvora.

Podsjetimo, protiv Hadžića i Bozalije Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu podiglo je optužnicu 2015. godine, kojom je obuhvaćeno još 11 osoba.

Oni su uhapšeni nakon tromjesečne istrage protiv organizovane grupe koja se bavila neovlaštenom proizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih droga.

Ova grupa "pala" je u akciji Federalne uprave policije (FUP) u junu 2015. godine, a uhapšeni su zbog sumnje da su kupovali, posredovali i rasturali drogu na području Kantona Sarajevo. 

Amar Hodžić se već nalazio u pritvoru od juna 2015. do februara 2016. godine i u izrečenu kaznu zatvora uračunalo mu se vrijeme provedeno u pritvoru.

Presuda je pravosnažna, a uslijedila je nakon priznanja krivice na Kantonalnom sudu u Sarajevu. 

Zatvorsku kaznu platio novcem?

Tada se postavljalo pitanje – hoće li Buba Corelli platiti kaznu ili će ići u zatvor?

Kako je Radiosarajevo.ba ranije pisalo, u Bosni i Hercegovini se zatvorska kazna do godinu dana može zamijeniti novčanom kaznom u iznosu od 100 KM za dan. 

Do sada je zakonom bilo propisano da se kazna zatvora zamjenjuje novčanom kaznom tako što se svaki dan izrečene kazne zatvora izjednačuje s jednim dnevnim iznosom novčane kazne ili sa 100 KM ako se novčana kazna utvrđuje u određenom iznosu.

Amaru Hodžiću je tako u zatvoru proveo sedam mjeseci i preostalih 150 dana kazne očito je plaćeno.

U prijevodu, odlučio je da zatvorsku kaznu plati novčanom, što znači da je morao izdvojiti 15.000 maraka u zamjenu za slobodu.

Naravno, nije loše naglasiti da su mnogi dobrostojeći osuđenici do sada kupovali slobodu, a kako smo ranije pisali - samo od jednog nastupa Hodžić je zarađivao od 10.000 do 20.000 maraka.

Sitnica!

Da je sloboda plaćena, uvjerili smo se samo tri dana nakon izrečene zatvorske kazne, kada je Corelli napustio BiH.

Tačnije, otputovao je zbog nastupa u Hrvatsku, 29. septembra 2019. čime se pohvalio na društvenoj mreži Instagram.

Poznati dvojac, Jala Brat i Buba Corelli naočigled nimalo zabrinuti zbog Bubine kazne uživali su tada u susjedstvu, gdje su se, osim što su radili, lijepo provodili, o čemu su svjedočile i objave na Corellijevom Instagram Storyju.

Buba Corelli i Omar Curić su osumnjičeni da su učestvovali u pucnjavi.

Iako su pušteni, predmet ide u redovnu proceduru i istraga o ovom slučaju se nastavlja.

"Obojica osumnjičenih su pušteni budući da nije bilo zakonskog osnova za dalje zadržavanje. Predmet ide u redovnu proceduru", potvrdila je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS. 

Kako je počeo Buba Corelli?

I Buba i Jala počeli su kao underground reperi u Sarajevu.

Corelli je bio član sarajevske podzemne hip-hop grupe G Recordz.

Objavio je pjesmu Oh No još 2011., a nedugo zatim je upoznao Jasmina Fazlića, odnosno Jalu Brata.

Njih dvojica potom su počeli sarađivati i snimili su album Sin City u martu 2013.

2015. godine nastupao je u klubovima u Sarajevu, a drogu je prodavao navodno zbog dodatne zarade zbog koje je i bio uhapšen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije