Burkini i Panonska jezera u Tuzli: Nejra Latić Hulusić poslala još jednu poruku

11
Radiosarajevo.ba
Burkini i Panonska jezera u Tuzli: Nejra Latić Hulusić poslala još jednu poruku
Foto: Facebook / Latić Hulusić najavila tužbe

Nejra Latić-Hulusić, kolumnistica, redateljica i aktivistica, proteklih dana upozorila je na, kako kaže, diskriminaciju na Panonskim jezerima u Tuzli gdje joj nije dozvoljeno da se kupa u burkiniju.

Kako je objasnila, u više postova na društvenim mrežama, tri je dana uredno dolazila na ove bazene. No, trećeg dana, uz pištaljku zvaničnog predstavnika izbačena je iz bazena, uz čudoredne komentare posjetitelja poput "gadi mi se što si ušla takva zamotana" i "ne može marama i kupanje".

Tvrdi da je, prije kupovine karte, pitala osoblje koje joj je reklo da je ove godine dozvoljeno kupanje u burkiniju. 

Burkini je dvodijelni kupaći kostim, gornji dio – od koljena do vrha glave sa kapuljačom i dugim rukavima i donji dio – pantalone do članaka. Riječ „burkini“ je složenica nastala od spajanja riječi burka i bikini. Namijenjen je muslimankama da se mogu kupati na plažama i bazenima. Pokriva skoro čitavo tijelo, osim lica, šaka i stopala. Kreatorka burkinija je australijska dizajnerka libanskog porijekla Ahida Zenati

No, iz Panonskih jezera tvrde nešto sasvim drugačije te navode da je riječ o "svjesnoj provokaciji gospođe N.H."

"Prema vidno istaknutom izvodu iz Pravilnika o kućnom redu o propisanoj opremi za kupanje gostiju Panonike na sve tri ulazne kapije, nije dozvoljeno kupanje u odjeći ili kupaćoj opremi koja nije u skladu sa propisanom.

Taj Pravilnik o kućnom redu u ovom obliku egzistira od 2009. godine, pravilo o kupaćoj opremi se primjenjuje od 2003. godine, i jako je dobro poznato svim zaposlenicima Panonike (ovog ljeta 160 radnika) a posebno uposlenicima spasilačko-redarske službe i uposlenicima na prodaji ulaznica (46 uposlenika) koji daju informacije gostima o kućnom redu a posebno o kupaćoj opremi koja se može koristiti prilikom boravka na Panonici.

Gospođa N.H. ne govori istinu kada kaže da je od službenih lica dobila informaciju da je od ove godine dozvoljeno kupanje u odjeći koja potpuno pokriva cijelo tijelo (burkini) jer to jednostavno nije tačno i da joj to niko nije mogao reći, što je i utvrđeno razgovorom sa uposlenicima koji su danas radili na ulaznim kapijama.

Radi se o svjesnoj provokaciji gospođe N.H. koja još od ranije neće da prihvati naša pravila i propise koji regulišu i tu oblast."

A, nakon ove objave, te pisanja navodno sina vlasnika Panonike, Nejra Latić Hulusić najavila je više tužbi.

"Ukoliko hitno Grad Tuzla kao suosnivač, UO jezera i Maid Porobić kao direktor ne revidiraju pravilnik koji u ovom trenutku ne specifizira kvalitet materijala, a ne pokrivenost tijela (koja i za muškarce zabranjuje još jedan vjerski princip pokrivanja muškog tijela, a to je porkrivanje iznad pupka i ispod koljena), ova priča će imati sudski epilog, a po osnov diskriminacije, te nakon ovih komentara i širenja govora mržnje prema nekoj vjerskoj skupini", napisala je.

Kupanje u burkiniju već nekoliko godina ljeti bude jedna od čestih tema, ne samo na našim prostorima, već i šire.

Npr, u Francuskoj su potpuno zabranjeni na većini javnih bazena i plaža.

U BiH smo prije nekoliko godina saznali da je zabranjen u fojničkom Reumalu (ne znamo da li su dosad promijenili ovu odluku), a ove godine smo svjedočili priči iz Neuma, kada smo saznali da su burkiniji zabranjeni na dijelu hotelskih bazena u ovom gradu. Slično je bilo i na bazenu u Vogošći, ali oba ta slučaja završila su tako što su i hotel u Neumu i bazen u Vogošći promijenili odluke te dopustili kupanje ženama koje se kupaju u burkinijima.

Nakon ovoga, Centar za edukaciju i istraživanje Nahla uputio je inicijativu za izmjene "diskriminatornih pravilnika sportskih centara i bazena" u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije