Budimo humani, pomozimo djeci sa posebnim potrebama

Radiosarajevo.ba
Budimo humani, pomozimo djeci sa posebnim potrebama
FOTO: Facebook / Prostorije udruženja

Humanitarna organizacija „4life“ pokrenula je kampanju za obnovu krova  objekta Udruženja roditelja djece i mladih sa posebnim potrebama USK-a i općine Bihać „Radosti druženja". 

Namjera im je da potaknu širu društvenu zajednicu da se uključi i donacijama pomogne obnovu unutrašnjeg i vanjskog dijela kuće u kojoj dnevno boravi oko 30 članova Udruženja „Radosti druženja“.

Svakodnevno, u veseloj igri, pet sati dnevno, 30-ero djece sa posebnim potrebama svoje vrijeme provodi u prostorijama Udruženja „Radosti druženja“. Djeca ovog udruženja imaju osiguranu hranu, prevoz i ostale potrebne stvari za njihove svakodnevne aktivnosti. To mogu zahvaliti projektima, donatorima ali i isključivo volonterima udruženja koji su tu zahvaljujući njihovoj velikodušnosti. Volonterskim radom i voljom istih, djeca i dalje nastavljaju svoja dnevna druženja u okviru Udruženja. Rade i bore se da pažnja, učenje i druženje djeci sa posebnim potrebama ne izostane.

Udruženje "Radosti druženja" iz Bihaća, jedino je udruženje na području grada Bihaća koje već 18 godina brine o djeci i mladima s poteškoćama u razvoju. Ali, tokom svih 18 godina nisu uspjeli riješiti gorući problem u radu, a to je finansiranje. Rad udruženja sveden je na minimalna sredstava od strane donatora i projekata.

Kupovinom kuće prije dvanaest godina riješili su najveći, ali ne i sve probleme. Objekt u kojem se nalaze sve je neuslovniji i treba temeljitu rekonstrukciju. Od krova koji prokišnjava stradavaju zidovi, a potom i podovi. Zbog dotrajale stolarije i nedostatka izolacije, objekt je zimi gotovo nemoguće zagrijati. Sve to treba mijenjati, ali uz novac kojeg ovo udruženje nema.

Na potrebe djece Udruženja „Radosti druženja“, nisu se oglušili u austrijskoj humanitarnoj organizaciji „4life“ koja okuplja naše ljude u dijaspori. Ponudili su financijsku pomoć i pokrenuli kampanju prikupljanja sredstava i donacija za sanaciju krova. Apel za pomoć odaslali su na brojne adrese, očekujući da će i ovog puta u pomoć priskočiti ljudi dobre volje.

„Oni su izrazili želju da dođu vide naše udruženje i da nam pomognu koliko mogu. I stvarno su došli. Mislili smo da nam to prođe malo jeftinije, da samo uradimo jedan dio krova, koji je propao a ostalo što se može iskoristiti da se ne dira , međutim oni kada su vidjeli situaciju rekli su da mora to sve da se radi“- kaže Mirsada Hodžić, predsjednica Udruženja „Radosti druženja“.

Kompletna sanacija objekta, svjesni su iziskuje previše novca pa će rješavati prioritete, a to im je u ovom trenutku krov. Osim austrijske organizacije „4life“, dobrovoljnim prilozima učešće mogu uzeti svi.

Da li će do zime biti završena sanacija krova kuće za djecu i mlade kojima je ovo, osim druženja i jedini vid terapije, ovisi o svima nama. Oni priželjkuju da cijeli proces što prije bude završen i da do jačih kiša i snijega krov njihove druge kuće bude saniran. Stoga, stani na sekundu i budi dio priče.

Kako pomoći

Računi za uplate:

PayPal: office@society4life.com
Naznaka: (20003 ili Radost druzenja)

Za uplate na račun "4Life" u Austriji:
VKB Bank
Empfänger: 4Life
Leonding, Austrija
Empfänger IBAN - AT401860000010449825
BIC - VKBLAT2L
Verwendungszweck ( 20003 ili Radost druzenja)

Za uplate iz BiH:
Transakcijski račun Ureda "4Life" u Bosni i Hercegovini: 132-260-20221387-52
Bank: "NLB BANKA" d.d. Sarajevo
Naznaka: ( 20003 ili Radost druzenja)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije