Britanska ambasada nastavlja pružati podršku projektu "Žene, mir i sigurnost"

0
Radiosarajevo.ba
Britanska ambasada nastavlja pružati podršku projektu "Žene, mir i sigurnost"
Foto: Facebook/ Britanska ambasada u Sarajevu / Projekat "Žene, mir i sigurnost"

U partnerstvu Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga te NATO-a, Britanska ambasada u Sarajevu nastavila je pružati podršku projektu "Žene, mir i sigurnost".

Cilj je osigurati veću rodnu ravnopravnost u Oružanim snagama BiH u svim aktivnostima uključujući i u učešću u mirovnim misijama.

U Čapljini su se aktivnostima na ovom projektu pridružili i predstavnici Agencije za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine

Američki ambasador Murphy: Vlada FBiH treba donijeti zakon o Južnoj interkonekciji

Američki ambasador Murphy: Vlada FBiH treba donijeti zakon o Južnoj interkonekciji

Podsjetimo, uAkcijskom planu za promicanje rodne ravnopravnosti iz 2004. godine, 57 država članica se obvezalo da će OESS-u podržati provedbu Agende „Žene, mir i sigurnost“ u regiji OESS-a.

To se ostvaruje kroz izgradnju kapaciteta za izradu NAP-ova za provedbu UNSCR-a 1325 koji su više usmjereni na rezultate. Terenske operacije, institucije i relevantni odjeli u okviru Sekretara OESS-a izgradili su kapacitete za pomoć u provedbi NAP-ova.

Neki od primjera podrške OESS-a u ovoj oblasti su ciljane obuke za osoblje sektora sigurnosti na temu žena, mira i sigurnosti i pružanje pomoći u razvoju mjera za povećavanje uključenosti žena u sigurnosne službe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije